Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 12. 2018. 21:22 >> 21:13
30

MINISTARSTVO SAOPŠTILO

Srbija prisvaja kulturno nasljeđe Crne Gore

Nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu, koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obilježju, organizatori tog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasljeđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje, saopšteno je iz ministarstva kulture.

Činjenica da je pjevanje uz gusle dio kulturnog nasljeđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli vidjeti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu, navode iz ministarstva.

To što je pjevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, kao dio kulturnog nasljeđa Srbije, kako je saopšteno, podrazumijeva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasljeđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pjesama.

"Poštujući činjenicu da pjevanje uz gusle pripada i kulturnom nasljeđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESCO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematerijalnog dostignuća ne bi smjelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasljedju druge države. Vođena takvim pristupom, Crna Gora će i ubuduće prezentirati pjevanje uz gusle, kao dio sopstvenog kulturnog nasljeđa, što će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH, bude prihvaćena od strane UNESCO-a", poručili su iz ministarstva kulture .

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније