Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

10. 03. 2019. 11:00 >> 10:27

U KIC-U

Promocija zbirke priča “Biber”

Promocija zbirke priča “Biber” na temu pomirenja biće održana u organizaciji Centra za nenasilnu akciju i KIC-a “Budo Tomović” u srijedu, 13.marta u Multimedijalnoj sali KIC-a u 19 sati.

 

Na promociji će govoriti: Lejla Kalamujić, književnica iz Sarajeva i članica žirija, Nora Verde (Antonela Marušić), književnica iz Zagreba, Slađana Ljubičić, aktivistkinja i književnica iz Novog Sada i Katarina Milićević, članica Biber tima. Moderator večeri je Radomir Radević.

Biber (biber.nenasilje.org) je zbirka kratkih priča na temu pomirenja, koje su izabrane na drugom konkursu, koji je bio raspisan od januara do juna 2017. godine, a zbirka je odštampana početkom prošle godine. Na konkurs je stiglo 385 priča na makedonskom, albanskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Žiri u sastavu: Tatjana Gromača, Kim Mehmeti i Faruk Šehić izabrao je da ukupno 25 priča uđu u zbirku. Tri kratke priče su nagrađene.
Na konkurs su stizale priče iz svih djelova bivše SFRJ, iz raznih gradova i mjesta, ali stizale su i priče pisaca koji su se otisnuli u svijet, ali još uvek pišu na nekom od naših jezika.
Ideja o Biberu nastala je krajem 2014. godine, kao nastavak programa mirovnog obrazovanja u organizaciji Centra za nenasilnu akciju Sarajevo|Beograd (CNA, nenasilje.org) u spoju mirovnog aktivizma i književnosti. Za konkurs Biber specifično je to što predselekciju priča rade mirovne aktivistkinje i aktivisti, koji kao strastvene čitateljke i čitatelji procjenjuju koliko ta priča doprinosi pomirenju, boljem razumijevanju, približavanju ljudi, smanjenju mržnje i neprijateljstva, a da pri tom ne poriče užase koji su nas podijelili. Tek kada priča prođe kroz ruke onih koji imaju dosta iskustva u radu na izgradnji mira i pomirenju, ona dospijeva kod žirija koji procjenjuje njenu literarnu vrijednost.

Lejla Kalamujić je rođena u Sarajevu, gdje i danas živi. Završila je studije filozofije i sociologije. Objavila je dvije zbirke kratkih priča: Anatomija osmijeha i Zovite me Esteban. Kratku prozu objavljuje u časopisima i na web-portalima s jugoslovenskog prostora. Priče su joj pojedinačno prevedene na desetak jezika.

Antonela Marušić (Nora Verde) je rođena 1974. godine u Dubrovniku, Hrvatska. U statusu slobodne novinarke trenutno sarađuje s nizom hrvatskih neprofitnih medija i portala. Književne radove piše i objavljuje pod literarnim imenom Nora Verde. Autorka je prozne knjige Posudi mi smajl (Meandar 2010) i romana Do isteka zaliha (Sandorf 2013). Trenutno radi na zbirci kratkih priča pod radnim naslovom Poligon za nevozače. Živi i radi u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva pisaca.

Slađana Ljubičić (1979) živi u Novom Sadu. Studirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Bavila se novinarstvom i psihološkim savjetovanjem ratnih veterana i njihovih porodica.

Katarina Milićević (1971), rođena, djelimično i dalje živi u Kragujevcu. Novinarka po profesiji, mirovna aktivistkinja po životnom opredjeljenju. Radi u Centru za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd i članica je Biber tima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније