Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

03. 08. 2019. 20:29 >> 20:28
1

BIJELO POLJE

Kulturno nasljeđe Samograda u funkciji turizma

Arheološko-vjerski turizam biće u funkciji resursa bjelopoljskog kraja. Ta ideja oslanja se na bogato kulturno nasljeđe Samograda u kojem su otkrivene dragocjenosti bronzanog doba, ostaci rimskog utvrđenja i ranohrišćanskih bazilika.

Istraživanja arheologa Polimskog muzeja otkrilo je do sada nepoznatu sliku Samograda, izuzetno vrijednog nalazišta u Prijelozima kod Bijelog Polja. Ostaci zidina dvije ranohrišćanske bazilike velika su kulturna i duhovna zaostavština Samograda za koji su vezane brojne legende. U njemu se čuvaju predanja i tragovi starih znamenitosti.

Izuzetno bogato arheološko nalazište istražuje se četiri godine. Vrijedni eksponati pronađeni na lokalitetu, među kojima je i zlatni krst sa rubinom, konzervirani su i sačuvani u Polimskom muzeju. Detaljne analize Samograda dovode do novih saznanja.

Namjera arheologa jeste da se očuva i zaštiti baština Samograda i da arheološka znamenitost bude u funkciji turističkih resursa. Tu ideju finansijski podržavaju Ministarstvo kulture i bjelopoljska Opština koja se oslanja na bogato kulturno i prirodno nasljeđe. Paralelno sa Bjelasicom i Đalovića pećinom obrađuju planove za afirmaciju arheološkog i vjerskog turizma.

Istraživači već razvijaju koncept turističke ponude Samograda smještenog medju šest stijena.

Nastojanja da se arheološki lokalitet autentičnom nadgradnjom pretvori u jedinstveno turističko mjesto, usmjerena su na stvaranje novog brenda sa kojim bi lokalna zajednica mogla profitirati. Zato će se Samograd asfaltom povezati sa pristupnim putevima.

Arheolozi su spremni za dalja proučavanja i otkrića u Samogradu koji bi trebalo turistički afirmisati kao bogatu kulturnu i duhovnu zaostavštinu. Tragovi bronzanog doba, ostaci rimskog utvrdjenog grada, kamenih spomenika i ranohrišćanskih bazilika mapirani su kao platforma za nadgradnju atraktivnije turističke ponude i Bijelog Polja i sjevera države.

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније