Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B. [ cetinjskilist.com ]

17. 08. 2019. 10:55   >>  10:56

NA CETINJU

Otvorena međunarodna izložba "Exodus"

Međunarodna izložba pod nazivom "Exodus. Biruchiy 019. Montenegro" otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić".

U sklopu izložbe predstavljeni su radovi umjetnika iz Ukrajine, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine, Češke i Srbije, učesnika međunarodne umjetničke rezidencije koji su tokom juna boravili u Gornjem Morinju, radeći na biblijskoj temi „Egzodus“.

Izložbu je otvorila direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović.

“Egzodus je, čini mi se, trpno stanje svih nas, trpno stanje u umjetnosti, da li je to egzodus unostos ili egzodus u nekim pitanjima koja nas univerzalno, a i pojedinačno muče. I upravo te pojedinačne, lične priče koje vidimo u ovim radovima su oni izricaji umjetnički koji govore da smo zapravo u vječitom egzodusu”, kazala je Miranović.

Prisutnima se obratila i ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka.

“Mi jako cijenimo podršku crnogorske strane u smislu podržavanja našeg kulturnog identiteta i smatramo da je kulturna saradnja najbolji način da se uzajamno bolje upoznamo, da se bolje razumijemo, a isto tako da nađemo naše sličnosti i da vidimo koliko smo istovremeno različiti i da uzajamno poštujemo jedni druge”, kazala je Fijalko.

Kustos ovog projekta je Kostiantin Dorošenko – ukrajinski umjetnički kritičar i novinar, kustos umjetničkih izložbi i kulturnih projekata u Ukrajini, SAD, Kini i Kirgistanu.

“Za nas je veliko zadovoljstvo da radimo izložbu upravo u ovom prostoru koji nosi ime Dada Đurića, crnogorskog umjetnika koji je radio u Francuskoj i koji je poznat u cijelom svijetu. Mi se takođe na isti način odnosimo prema našim umjetnicima, prema ukrajinskim umjetnicima koji su rođeni u Ukrajini a bili poznati u cijelom svijetu. Za mene je bilo ogromno zadovoljstvo raditi sa Petrom Ćukovićem, a posebno zbog toga što je on prvi preveo na crnogorski jezik tekstove velikog ukrajinskog umjetnika Kazimira Maljeviča”, kazao je Dorošenko.

Komesar je Petar Ćuković, crnogorski profesor istorije umjetnosti, jedan od komesara Cetinjskog bijenala.

Izložba je organizovana uz podršku Ukrajinske kulturne fondacije - vladine institucije koja promoviše razvoj nacionalne kulture, Društvenog kluba Exodus i Međunarodnog simpozijuma savremene umjetnosti BIRUCHIY - najveće umjetničke rezidencije u Ukrajini.

Izložba će biti otvorena do 7. septembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније