Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

15. 09. 2019. 11:07 >> 11:05

CETINJE

Izložba ukrajinske nošnje u Biljardi

Izložba replika ukrajinske nošnje, autorke Valentine Anuarove otvorena je sinoć u Njegoševoj Biljardi na Cetinju. Nakon toga održana je modna revija kostima savremene ukrajinske dizajnerke Anastasije Vasilik, rađenih prema motivima ukrajinske narodne nošnje.

Promocija ukrajinske kulture i umjetnosti na Cetinju rezultat je saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i Ambasade Ukrajine.

Direktorica Narodnog muzeja, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Anastazija Miranović kazala je da je zadovoljna što se događaj poput ovog organizuje na Cetinju.

"Želim da kažem da mi je zaista bilo zadovoljstvo da smo u Njegoševoj Biljardi imali jedan vanredan događaj, izložbu replika ukrajinske narodne nošnje i reviju savremenog kostima inspirisanu upravo narodnom nošnjom. Ovo je samo početak naše saradnje sa Ambasadom Ukrajine, jedan od prvih projekata i nadam se da ćemo u tom duhu i nastaviti" , istakla je ona, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka kazala je da taj događaj ima za cilj promociju ukrajinske kulture i umijetnosti u Crnoj Gori. O

na je naglasila da je tema etnografije u usponu u Ukrajini i da su zato odlučili da crnogorskoj publici predstave ono najljepše što imaju u svojoj tradiciji.

Na izložbi replika ukrajinske narodne nošnje iz regije Poltava predstavljena je odjeća koja se nosila od sredine 19. do sredine 20. vijeka. Karakteristični detalji tadašnje nošnje su svita, plahta, očipok i svadbeni vijenac, pojasnila je kustoskinja izložbe Valentina Anuarova.

"Kolekcije savremene ukrajinske dizajnerke Anastasije Vasilik rađene su u posebnom stilu i prema njenim riječima, ni jedan ornament u njima se ne ponavlja. Na reviji brenda `Čičeri` koji je osnovala u cilju obnavljanja ukrajinske nacionalne nošnje, predstavljene su dvije kolekcije - ukrajinski ornamenti iz regiona Bukovena i bogati i mistični svijet karpatskog folklora", poručili su iz  Narodnog muzeja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније