Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 09. 2013. 08:31 >> 08:31

DONACIJA

Milion dolara za spas knjižara

Najprodavaniji američki pisac Džejms Paterson pokloniće milion dolara kako bi spasio manje knjižare nezavisne od velikih izdavačkih lanaca, naročito one koje njeguju literaturu za djecu.

 

Sa više od 280 miliona prodatih knjiga, Paterson važi za jednog od najprodavanijih i najbogatijih pisaca današnjice, a drži i Ginisov rekord kao pisac koji se najduže zadržao na vrhu liste najpopularnijih knjiga Njujork Tajmsa – ukupno 57 nedjelja! 

Uprkos tome, pisac poznat po svojim trilerima, zabrinut je za budućnost knjižara, onih mjesta na kojima kupci još uvijek mogu da se posavjetuju sa prodavcima, prelistaju dobro štivo i osjete se kao kod kuće, a ne kao tržnom centru. 

Govoreći na američkoj televiziji Si-Bi-Es (CBS), Paterson je komentarisao trenutno stanje na tržištu knjiga. 

„Trenutno smo u fazi velikog prelaska na elektronske knjige, i to je dobro, to je u redu, to je užasavajuća i divna stvar istovremeno. Ali ne činimo to na organizovan, razuman, civilizovan način“, smatra on. „Zbog toga imamo ono što se sada dešava – mnoge knjižare nestaju, biblioteke nestaju ili se njihov fond ne osvježava. Školske biblioteke takođe niko ne podržava. To nije dobra stvar.“ 

Obrazlažući svoju odluku da donira milion dolara za spas knjižara, pisac smatra da bi to moglo da napravi mali pomak. 

„Uslovi koje postavljamo za potencijalne knjižare koje će dobiti novac jeste to da procijenimo da je u pitanju ’živo’ mjesto i da njeguje posebnu sekciju za dječiju literaturu“, kazao je Paterson, koji trenutno promoviše svoju najnoviju knjigu namijenjenu mlađoj publici. 

On je savjetovao i roditelje da ohrabre svoju djecu i gurnu ih u avanturu istraživanja carstva knjiga, bilo da je riječ o bibliotekama, knjižarama ili internetu. 

Kako bi svi zainteresovani mogli da se prijave za donaciju, Paterson je na svom sajtu otvorio posebnu sekciju pod nazivom Spasavamo knjižare, spasavamo živote.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније