Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

31. 10. 2019. 13:52 >> 13:52
1

"NAŠE BRDO"

Snima se nova radio drama u produkciji RCG

U produkciji Radija Crne Gore (RCG), započeto je snimanje nove radio drame "Naše brdo", po scenariju Nade Bukilić, a u režiji Mirsada Rastodera. Projekat je odobren na osnovu internog konkursa RTCG i predloga Selekcione komisije za odabir programskog sadržaja koji će se proizvesti u sopstvenoj produkciji.

Junake drame iz perioda Drugog svjetsko rata i danas oživljavaju glumci Mladen Nelević, Dubravka Drakić ,Omar Bajramspahić, Dejan Ivanić, Vule Marković, Branka Femić, Pavle Popović i epizodni glasovi. Ton majstor je Jovica Trajkovski, a muzička urednica Nada Vučinić.

"Drama 'Naše brdo' smještena je u prošlo vrijeme, ali su osobine, navike, želje i odluke njenih likova svevremene, štaviše, vrlo aktuelne. Npr. pitanje časti, odanosti, lojalnosti, istrajnosti, požrtvovanja, prijteljstva i ljubavi. Cijela priča plete se oko neobičnog ljubavnog para, tj. jedne slučajne ljubavi između mlade partizanske doktorke i jednog italijanskog inženjera", kazao je urednik Kulturno umjetničkog programa RCG Mirsad Rastoder.

Brdo je, naravno, metafora za Crnu Goru. Sa svim njenim visokim i svim niskim "momentima" - zemlja heroja i nesoja, kako u jednom momentu kaže glavna junakinja Zorka.

U vrijeme turbulentnih istorijskih događaja, velikih ideja i promjena u državama i društvima, život pojedinca zavisi od bezbroj situacija - od bitnih ali i onih "sitnih" događaja, od međuljudskih odnosa, slabosti i etičke postojanosti.

Drama "Naše brdo" podcrtava te slojeve karaktera, kroz suptilno isticanje navika, želja i slabost njenih likova. Istovremeno, drama u svojoj slojevitosti dočarava i određene topose razvoja u Crnoj Gori, kao što su uspostavljanje prvog radio-telegrafskog signala, oglašavanje Radio Cetinja i savremeno približavanje evropskim vrijednostima, a sve kroz podsjećanje na istorijske tokove koji su odredili smjer razvoja i života na ovim prostorima.

Glavni likovi su kreirani tako da stalno variraju između lirski obojenog i onog tzv. prozaičnog života, sa psihološkim i sociološkim karakteristikama tipično naših ljudi. Oni su su supstituti bilo koga od nas ili onih ljudi koje svako od nas pamti, poznaje i ima u svom okruženju.

Širok istorijski kontekst, isprepletanost događaja koji su razorili snove i živote junaka, (revolucija jede svoju djecu, melje pojedince) posredno sugeriše preispitivanje da li i sam pojedinac ima "tragičku krivicu" za sudbinu koja ga je zadesila.

Drama nagovještava mogućnost individualne emancipacije i perspektive u promjenama koje nose istorijski procesi i promoviše ideju stalnog traganja za novim izazovima u realnom društvenom kontekstu. Kako u pogledu lične, tako i opšte perspektive djelovanja i očekivanja.

Cijenimo da se ova fragmentarna drama o ljudskim sudbinama u prošlosti i, zasigurno, korijenima savremenih dilema u tranzicionom dobu, može pretočiti u zvučne slike za inspiraciju i edukativno promišljanje o racionalnijoj perspektivi, ali i u snažan umjetnički doživljaj.

Cilj nam je da drama izađe do 27. novembra ali zbog radova na digitalizaciji Radija, potpone rekonstrukcije studija i cijelog sisteme može se desiti da produžimo rok za finalizaciju drame.

Slušanje radio drame da pređe u naviku slušalaca

"Radio Crne Gore nastavlja produkciju radio-drama. Ove godine stručna komisija je odabrala dvije - "Naše brdo" i "Duga je noć". Time ćemo, nakon višegodišnje pauze ostvariti šest dramskih projekata, koji nastaju po Internom konkursu koji naša kuća raspisuje već treću godinu zaredom", podsjetio je Direktor Radija Crne Gore Budimir Raičević.

Imajući u vidu činjenicu da je Programsko-produkcionom planu za narednu godinu predviđena realizacija tri radio-drame i da će biti izdvojena veća finansijska sredstva za taj segment programa, Raičević kaže da vjeruju da će slušanje radio drame preći u naviku njihovih slušalaca.

"Zahvalni smo glumcima i svim kreativscima koji učešćem nesebično podržavaju našu namjeru da radio drama, u produkciji Radija Crne Gore živi kao specifičan umjetnički izraz i inspiracija", dodao je direktor Radija Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније