Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

01. 11. 2019. 16:49   >>  16:54

BOGDANOVIĆ - MEDELANI

Saradnja u oblasti kulture od posebnog značaja

Crna Gora i Suvereni Viteški Malteški Red baštine dobre i prijateljske odnose, kojima je posebno doprinijela intenzivna saradnja u oblasti kulture, saglasni su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i novoimenovani ambasador Suverenog Viteškog Malteškog Reda Đan Anibal Rosi di Medelanija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture tokom sastanka Bogdanovića i Medelanija bilo je više riječi o intenziviranju saradnje u oblasti zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara, među kojima je, kako je navedeno, od posebnog značaja Ikona bogorodice Filermose.

"Ministar Bogdanović istakao je da Crna Gora i Suvereni Viteški Malteški Red baštine dobre i prijateljske odnose, kojima je posebno doprinijela intenzivna saradnja u oblasti kulture. U tom kontekstu, on je istakao da Crna Gora sa posebnom pažnjom tretira pitanje zaštite i očuvanja Ikone bogorodice Filermose, koja predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja kako za Crnu Goru, tako i za širu evropsku javnost", navodi se u saopštenju.

Bogdanović je, kako se dodaje, naglasio i da Ministarstvo kulture daje punu podršku budućoj realizaciji projekata koji će tretirati zaštitu, ali i adekvatnu prezentaciju Filermose, uvažavajući njen panevropski značaj, ali i potrebu očuvanja koja mora biti usklađana sa savremenim konzervatorskim principima.

"Ambasador Medelani iskazao je zadovoljstvo time što boravi u Crnoj Gori, naglašavajući da upravo na kulturi dominantno počiva saradnja Crne Gore i Suverenog viteškog malteškog reda. On je kazao i kako podržava realizacije projekata u cilju adekvatne prezentacije Filermose", dodaje se u saopštenju.

Medelani je dodao da kulturu vidi i kao polje koje može snažno doprinijeti integraciji osoba sa invaliditetom u društvo.

"Tim povodom, ministar Bogdanović je podsjetio da Ministarstvo kulture kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara koji se usvaja na godišnjem nivou, ali i kroz konkurse namijenjene nevladinom sektoru, daje mogućnost realizacije širokog spektra projekata iz oblasti kulture, koji nerijetko tretiraju ranjive grupe i lica sa invaliditetom", kazali su iz Ministarstva.

Sagovornici su saglasni da će zajedno raditi na realizaciji projekata koji doprinose integrisanju osoba sa invaliditetom u savremene tokove kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније