Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

05. 11. 2019. 23:11 >> 23:11

U BIJELOM POLJU

Izložba "Crno-bijeli ženski ram"

Izložba fotografija "Crno-bijeli ženski ram" otvorena je sinoć u galeriji Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" u Bijelom Polju, a izloženo je 40 radova četrnaest umjetnica iz Crne Gore.

Izložba je nastala kroz istoimeni projekat koji realizuje NVO "Ženska akcija" iz Nikšića, a podržan je od Ministarstva kulture Crne Gore, kazala je Radiju Crne Gore, predsjednica NVO Ženska akcija iz Nikšića, koja je nosilac projekta Slavica Striković.

Otvarajući izložbu potpredsjednik opštine Ernad Suljević je kazao da lokalna uprava kroz aktivnosti Kancelarije za rodnu ravnopravnost podržava akcije i projekte koje su usmjerene ka emancipaciji žena.

"Tako podržavamo jačanje demokratske kulture koja se prožima kroz stvaranje uslova za uključivanje što većeg broja žena u sve društvene procese koje streme napretku cjelokupne zajednice", kazao je Suljević.

Prisutne je pozdravio i tehnički direktor Centra za kulturu, Dražen Konatar.

Striković je kazao da je cilj projekta afirmacija ženskog fotografskog stvaralaštvo u formi crno-bijele fotografije, kao posebnog načina umjetničkog izraza.

"Značajna dimenzija projekta je upravo što ženska kulturna tradicija u Crnoj Gori nije imala dovoljno vrednovano mjesto, mnoga djela žena su 'nestala', bila nevidljiva ili bila zaboravljena, pa je većina umjetnica bila upućena na umjetnost koju su kreirali muškarci", kazala je Striković.

Ona je potom dodala da je namjera organizatora bila da u projektu fokus suzi na fotografiju kao način izražavanja, sa ciljem da ohrabri žene da snimaju i objavljuju, i što je najvažnije da znaju da svijetu fotografije nedostaje ženska perspektiva.

"Ta perspektiva jednako nedostaje i konzumentima fotografije, kao načina umjetničkog izraza. Projekat širom otvara vrata za fotografkinje, što može biti dobar primjer i za druge vidove umjetničkih i kulturno- produkcionih formi, te probuditi interesovanje za veću vidljivost i promociju ženskog doprinosa kulturi, sa svim njegovim osobenostima, prije svih kod samih autorki fotografije, ali jednako važno i kod donosioca odluka u oblasti kulture", navela je Striković.

Saradnici u organizovanju izložbe koja će biti otvorena do 9. novembra su Opština Bijelo Polje, Kancelarija za rodnu ravnopravnost pri Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i Centar za kulturu.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније