Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

13. 11. 2019. 14:23 >> 14:23

FESTIVAL U BARU

Đonović laureat "Susreta pod Starom maslinom"

Festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu "Susreti pod Starom maslinom", pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u realizaciji Kulturnog centra Bar, održaće se 18. i 19. novembra u Baru. Ovogodišnji laureat je Dejan Đonović, pisac, glumac, kompozitor, scenarista i autor igrokaza za djecu.

Na sjednici održanoj 8. novembra žiri festivala u sastavu prof. dr Vesna Vukićević Janković, prof. dr Draško Došljak i dr Milun Lutovac, kao predsjednik žirija, jednoglasno je donio odluku da ovogodišnji laureat bude Đonović.

Kako se napominje u saopštenju Opštine Bar, žiri je u obrazloženju istakao Đonovića kao autora priznatog i van granica Crne Gore koji svoja djela kreira sa punom sviješću o vrijednosti čitalačke publike, te kao stvaraoca koji sa autentičnim i iskrenim emocijama prilazi kreativnom oblikovanju stihova i svojih scenskih nastupa po mjeri dječijeg svijeta.

Na literarni nagradni konkurs namijenjen osnovcima pristiglo je 158 radova, poetskih i proznih. Žiri u sastavu Mila Čordašević - profesorica književnosti, Radinka Ćinćur - profesorica književnosti, i Željko Milović - novinar i književnik, jednoglasno je odabrao tri najbolja. Prvu nagradu dobila je Anita Bišević iz OŠ "Meksiko" iz Bara. Druga nagrada pripala je Pavlu Delibašiću, učeniku OŠ "Olga Golović" iz Nikšića, a treća nagrada ide u Smederevo Aleksandri Mitrović, učenici šestog razreda OŠ "Heroj Sveta Mladenović". Žiri je u obrazloženju pohvalio sve škole koje su uzele učešća na konkursu, a naročito su se istakle osnovne škole "Maksim Gorki" iz Podgorice, "Narodni heroj Savo Ilić" iz Kotora, i "Olga Golović" iz Nikšića.

Kako dodaju u saopštenju Opštine Bar, daleko brojniji bio je odziv osnovaca na likovni konkurs Festivala, za koji je takođe važila tema "Kalendar vječnosti Stare masline".

Od pristiglih 807 radova, žiri je odabrao 50 koji će biti predstavljeni u sklopu tradicionalne izložbe Festivala, i od njih nagradio najuspješnije. Predsjednica žirija Maja Čakalović – akademska vajarka, Muharem Muratović – akademski slikar, i dr Milun Lutovac - rukovodilac galerije "Velimir A. Leković", bili su jednoglasni da se prva nagrada dodijeli Nemanji Ćorović, učeniku OŠ "Orijenski bataljon" iz Bijele, druga Luki Dujović iz OŠ "Kekec" iz Sutomora, a treća mlađanoj Mili Božović, učenici drugog razreda OŠ "Druga osnovna škola" iz Budve.

"Po 33. put najstarije drvo u ovom dijelu Evrope ujediniće mlade i afirmisane umjetnike koji su se kroz svoje literarne i likovne radove ove godine izrazili na temu 'Kalendar vječnosti Stare masline'. Od svog osnivanja 1987. godine, kada je manifestacija pod nazivom 'Jugoslovenski susreti pisaca za djecu' prvi put održana, oko nje su se okupljala najveća imena regionalnog pjesništva za djecu. Godine 1989. proglašen je prvi laureat kada je ustanovljen i današnji naziv festivala", napominju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније