Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

21. 11. 2019. 18:48 >> 18:48
1

"NARODNA BIBLIOTEKA BUDVE"

Jedna od najstarijih institucija kulture nema zgradu

Narodna biblioteka Budve jedna je od najstarijih institucija kulture u Crnoj Gori. Prvi pisani trag o njenom postojanju datira iz 1864. Iako je i jedna od najbogatijih biblioteka u našoj zemlji, nema zgradu, već je privremeno smještena u prizemlju privatnog univerzitetskog centra “Akademija znanja”.

 

Iako je u novije vrijeme Budva sinonim za turizam, manje je poznato da je taj grad i kolijevka pismenosti i kulture, koja datira još od antičkih vremena. Tragove pisane riječi već 155 godina čuva “Narodna biblioteka Budve”.

“Čuvanje, prezentacija knjige, kao jednog vanserijskog civilizacijskog otkrića mislim da je za naš grad jako važno”, saopštio je Predrag Zenović, predsjednik Savjeta JU “Narodna biblioteka Budve”. 

U posljednje vrijeme se često govori o nestajanju knjige. To se ne može desiti, smatra profesorica književnosti Božena Jelušić. Ipak, naglašava da klasične biblioteke izumiru i da je potrebno mijenjati ih.

“Činjenica da se okrenula upravo digitalizaciji, da je pružila mogućnost da se do knjige stigne ne samo dolaženjem ovdje nego i pretragom. U ovoj biblioteci su knjige uvijek otvorene, vi možete da šetate među policama, da uzmete, pogledate, sjednete, pročitate, vratite, te knjige su dio vašeg života. To je u stvari ta avangardna biblioteka”, kaže profesorica književnosti Božena Jelušić.

Njena posebnost je i to što u njoj kutak za kreativnost nalaze sve generacije.

“Tako je ove godine biblioteka organizovala čak 14 radionica koje je pohađalo preko 400 polaznika na sedmičnom nivou od februara do novembra 2019.godine”, saopštila je direktorica Mila Baljević. 

Uprkos značaju ne samo za Budvu, već i za cijelu zemlju, biblioteka nema stalnu adresu. Predsjednik Opštine Marko Carević kaže da će se to uskoro promijeniti.

“Tomo i Stane Luketić, veliki budvanski dobrotvori, ostavili su zemljište u centru grada za izgradnju biblioteke i školovanje budvanske i paštrovačke omladine i istrajaćemo na tome da se njihova želja i ostvari”, kaže Marko Carević.

Narodna biblioteka Budve ima fond od blizu stotinu hiljada knjiga, što je svrstava među najbogatije u Crnoj Gori. U njen sastav ulazi i biblioteka “Stefan Mitrov Ljubiša”, smještena u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније