Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 11. 2019. 19:13   >>  19:12

BOGDANOVIĆ

Arheološke aktivnosti na lokalitetima sa stećcima prioritet

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je da su tekuće konzervatorsko-arheološke aktivnosti na lokalitetima sa stećcima prioritet kada su u pitanju mjere iz oblasti kulture na durmitorskom području.

Kako navode, Bogdanović je boravio danas u posjeti opštinama Šavnik i Žabljak, tokom koje se sastao sa lokalnim rukovodstvom i predstavnicima ustanova kulture.

Tokom susreta sa predsjednikom Opštine Šavnik Mijomirom Vujačićem i njegovim saradnicima, više riječi bilo je o ulaganjima u objekte kulture na tom području.

Naglašeno je kako je nedavna obnova Kuće Pekića bila uspješna, tim prije jer su u njoj već održane i prve umjetničke smotre.

"U narednom periodu potrebno je osmisliti dodatne programe, kako bi taj objekat bio valorizovan u potpunosti", naglasio je Bogdanović.

Razgovarano je i o inicijativi za adaptaciju kuće Novice Cerovića, pri čemu je naglašeno kako je Ministarstvo kulture u potpunosti spremno da podrži pomenuti projekat.

Tokom razgovora sa predsjednikom Opštine Žabljak Veselinom Vukićevićem i rukovodiocima lokalnih ustanova kulture, u fokusu su bile tekuće aktivnosti u Barama Žugića i Novakovićima, gdje su u toku mjere na konzervaciji nekropola sa stećcima.

"Vlada Crne Gore u navedene je aktivnosti tokom dvije posljednje godine uložila 30 hiljada eura, što će biti nastavljeno i u periodu koji slijedi", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je predložio rukovodstvu Opštine Žabljak da razmotri inicijativu o uspostavljanju muzeja posvećenog kulturi i istoriji durmitorskog kraja, što bi, kako je naglasio, naišlo i na podršku Ministarstva kulture.

On je poručio rukovodstvu lokalnih ustanova kulture da pripremaju i konkurišu projektima kod Ministarstva kulture, pri čemu je predložio i da u njihovu realizaciju bude uključen što veći broj lokalnih umjetnika.

"Tokom današnjih posjeta, posebno smo govorili o tekućim projektima - u prvom redu onim koji teku u kontinuitetu, a tiču se arheoloških i konzervatorskih mjera na više lokaliteta sa nekropolama stećaka. Samo u posljednje dvije godine u tu svrhu uložili smo 30.000 eura i sigurno je da ćemo i dogodine nastaviti sa tim mjerama", dodao je Bogdanović.

Bogdanović se sa današnjim sagovornicima saglasio da radovi na svim lokalitetima moraju biti obavljeni što temeljnije.

"Uz to, moja današnja poruka je i da u potpunosti stojimo na raspolaganju lokalnim ustanovama kulture - ovdje smo bili i kako bi ih motivisali da nam prijave svoje projekte i da zajedno radimo na kreiranju kulturne ponude kao dodatnog segmenta namijenjenog ne samo lokalnom stanovništvu, već i sve brojnijim posjetiocima durmitorskog kraja", zaključio je Bogdanović nakon današnjih posjeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније