Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 02. 2020. 08:50 >> 08:50

IZLOŽBA U BP

Otvorene "Ljepote Crne Gore na dlanu"

U bjelopoljskom Centru za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" sinoć je otvorena izložba 3D eksponata pod nazivom "Ljepote Crne Gore na dlanu". Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom EK Savjeta Evrope. Kordinatorka projekta Ivana Peruničić nagrađena je priznanjem „Europian Heritage Stories“ koja joj je dodijeljena u oktobru u Strazburu.

Dvadesetak trodimenzionalnih eksponata izloženo je od sinoć u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu kako bi dočarali vrijednosti koje se mogu i dodirom upoznati. Prve večeri izložbe bilo je uočljivo interesovanje kod jednog djela lica sa oštećenjim vidom za prikazane eksponate.Oni koji su poželjeli da uživaju u njima dobili su,neposredno pored njih, propratne informacije na brajevom pismu i u audio formi, pritiskom na diktafon.

Jedan od ciljeva izložbe je približavanje segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzorskih ograničenja nijesu imale priliku da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara u Crnoj Gori.

Kulturna baština Crne Gore je bogatstvo koje trebamo pokazati cijelom svijetu. Treba da budemo svjesni koliko je zahvalno živjeti na jednom ovakvom prostoru gdje su se preplitale i prepliću različite civilizacije i religije.Kombinacija svih tih preplitanja se ogleda i vidi na svemu onome što predstavlja kulturna baština, istako je, otvarajući izložbu, potpresjednik Opštine Bijelo Polje, Nermin Bećirović.

"Ovo je samo djelić naše kolosalne kulturne ostavštine, 23 objekta u 3D formatu, postaje za nijansu produhovljeniji i bolji čovjek.Jedna od tekovina civilizovanog društva jeste potreba i obaveza da se ljudima koji ne mogu iz objektivnih razloga nešto doživjeti i vidjeti, to omogući. Jer oni su naš ogroman resurs i ono što nas čini naprednim društvom je upravo posmatranje tih ljudi kao resurs i bogatstvo a nikako kao teret“, kazao je Bećirović.

Crna Gora jeste podneblje u kojem su se kroz istoriju sretali i ukrštali uticaji različitih civilizacija, kultura i religija i ostavljali za sobom neprocjenjiva djela koja su i danas bogatstvo naše kulturne baštine. Sve to je podstaklo ljude iz Biblioteke za slijepe Crne Gore da osmisle projekat kojim će bogatstvo naše kulturne i prirodne baštine učiniti dostupnim licima, istakla je urednica umjetničkog programa u Biblioteci za slijepe u Podgorici , Marija Zeković.

Posjetioce izložbe i njenu autorku pozdravio je umjetnički direktor Centra za kulturu“Vojislav Bulatović Strunjo“, Dražen Konatar.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније