Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Dragana Šćepanović Vlahović, TVCG

27. 08. 2020. 13:35 >> 13:35

IZ 67 ZEMALJA

Preko 2.500 karikatura na festivalu u Kolašinu

Na konkurs petog Međunarodnog festivala karikature koji se održava u Kolašinu, u organizaciji Darka Drljevića, Centra za kulturu Kolašin i Opštine Kolašin iz 67 zemalja svijeta, sa svih kontinenata pristiglo je preko 2.500 radova na temu priroda i čovjek. Internacionalni žiri izabrao je najbolje.

Prema riječima karikaturiste Luke Lagatora jednog od članova žirija Međunarodnog festivala karikature koji se održava u Kolašinu, za male zemlje se najčešće čuje kada je neka loša vijest u pitanju, ali na Kolašin i Crnu Goru je mislilo 520 umjetnika iz 67 zemalja iz kojih su pristigli radovi na temu Priroda i čovjek. Internacionalni žiri je odabrao najbolje.

„Kamil Javuz iz Turske, Abaz Naser iz Irana, Damir Novak iz Hrvatske i nas trojica iz Crne Gore Radojica Bulatović, Darko Drljević i Luka Lagartor. Mi smo odlučili da prvu nagradu dobije Alireza Karimi iz Irana, drugu nagradu Sergej Sičenko iz Izraela i treću Angel Boligan iz Meksika“, kazao je karikaturista i član žirija Luka Lagator.

Ove godine festival su podržali Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu Kolašin i Opština Kolašin. Prema riječima Darka Drljevića,. koji je osmislio ovaj festival, tema priroda i čovjek je bila veoma inspirativana i treba joj se posvetiti velika pažnja.

„Majka priroda naša planeta Zemlja nakojoj svi postojimo i od koje svi živimo koja nam daje život vazduh vodu i ostalo, trebamo je sačuvati, a ne pričati o putu na Mars i kao tamo ćemo naći neki bolji život. Mi imamo samo ovu zemlju i moramo je čuvati i voljeti“, ističe karikaturista Darko Drljević.

Predsjednik Opštine Kolašin otvorajući peti Međunarodni festival karikature, kazao je da je za Kolašin kao turističko mjesto u kom se grade i rade veliki infrastrukturni projekti veoma važno da se organizuju i kulturni događaji koji će u narednim godinama privući veći broj gostiju u taj grad.

„Karikatura kao umjetnost ima tu dimenziju pozitivne ludosti ja bih kazao da je to lucidost da je to neka svjetlost ovdje sve nas obasjava i mi smo ponosni što je naš grad zaslužio da ima ovaj frstival“, kazao je presjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović. 

Na konkurs petog Međunarodnog festivala karikature koji se održava u Kolašinu pristiglo je preko 2.500 hiljade radova iz 67 zemalja svijeta, sa svih kontinenata. A zainteresovani mogu da pogledaju nagrađene i druge odabrane radove narednih dana u holu Centara za kulturu Kolašin.

Naredog mjeseca će postavka biti predstavljena i u KIC- u Budo Tomović u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније