Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 09. 2020. 16:13 >> 16:13

FESTIVAL "ODAKLE ZOVEM"

Predstavili priručnik za nastavnike književnosti

Priručnik za nastavnike književnosti „Dnevnik čitanja“, predstavljen je na festivalu Odakle zovem u Podgorici. Riječ je o novom izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, čiji autori nastoje da na nov način upute učenike u važnost čitanja.

 „Dnevnik čitanja – vizualizacija kao podsticaj čitalačke aktivnosti učenika“ je, prema riječima urednice Nađe Durković, netipičan priručnik za nastavnike. Ono što mu daje, kako kaže, posebnu čar i snagu je to što je zasnovan na prezentaciji onoga što zamišljamo kada čitamo.

"Kako se ređaju asocijacije, zašto djeca budu blokirana, šta očekujemo od njih i zašto je ovaj prostor koji je miro otvorio s kolažima sjajna stvar. Ne samo kao motivacija, nego kao utemeljenje i tumačenje književnog teksta na poseban način", kazala je Đurković

 "Meni se učinilo da je vizuelizacija onoga što pročitaš vrlo zanimljiv pristup tome, ne samo da će angažovati čitaoca i proširiti polje njegovog interesovanja nego će snažnije ostvariti vezu između čitaoca i pročitanog", kazala je Svetlana Jovetić Koprivica, autorka priručnika.

Sve ono što se nalazi u pripručniku rezultat je traganja, kaže autor Miroslav Minić.

"Mi smo počeli da se zabavljamo na času radimo kolaže, ali znam da su mnogi učenici nakon toga kad kažem donesite materijal ponovo pročitali istu knjigu da ne bi svi donijeli isto", kaže on.

"Baš taj proces lijepljenja i razovori koje smo vodili mislim da su nešto jako posebno", navodi studentkinja Kaća Žarić.

Tema ovogodišnjeg festivala “Odakle zovem” je prosvjeta, a prosvjeta je, prema mišljenju mnogih, temelj kulture jedne zemlje.

Milica Kapa, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније