Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ RTS ]

29. 01. 2021. 11:43 >> 11:53

REKORDNO VRIJEME

Botičelijeva slika za pet minuta prodata za 92 miliona dolara

Mala slika Sandra Botičelija, nastala oko 1480. godine, na aukciji koju je organizovala kuća "Sotbi" prodata je za 92,2 miliona dolara. Licitacija, koja je uživo prenošena iz Njujorka, trajalo je četiri i po minuta i privuklo je samo dva učesnika.

Rezultat aukcije, rekord za renesansnog slikara Botičelija, ujedno je i najviša cijena plaćena za staro majstorsko djelo otkako je 2017. godine "Salvator mundi" Leonarda da Vinčija prodat za 450 miliona dolara, prenosi Njujork tajms.

Takođe, ovako visoka cijena predstavlja neočekivani prihod za fondaciju pokojnog milijardera Šeldona Solova, koji je umjetničko djelo "Portrait of a Young Man Holding a Roundel" kupio za oko 1,3 miliona dolara, 1982. godine. Prihod od prodaje fondacija će možda iskoristiti za osnivanje privatnog muzeja na Menhetnu.

Ovo djelo Botičelija datira iz perioda oko 1480. godine. Iako identitet mladića na slici nije poznat, vjeruje se da je član moćne porodice Mediči.

"To je čudesna slika. Veoma je atraktivna i zavodljiva i nesumnjivo rijetka. A pitanje za tržište je da li će ova potraga za izuzetno rijetkim, privlačnim, komercijalnim umjetničkim djelima i dalje privlačiti veliki broj ponuđača, čak i u dubini vanredne situacije koju je izazvao Kovid 19“, rekao je uoči aukcije Mark Porter, predsjednik američkog ogranka aukcijske kuće "Kristi“.

Pobjedničku ponudu dala je Lilija Sitnika iz Londona, koja radi sa ruskim klijentima.

Ponuđač koji nije imao uspjeha na aukciji je bio iz Azije, navode kratko predstavnici "Sotbija“.

Aukcijska kuća „Sotbi“, puna četiri meseca, provela je u marketinškoj kampanji, stavljajući sliku na uvid u Los Anđelesu, Londonu i Dubaiju uz katalog od gotovo 100 stranica, sa naučnim esejima i tehničkom analizom.

Robert Sajmon, iskusni trgovac umjetninama starih majstora iz Njujorka, rekao je da ga je bogati hongkonški kolekcionar kontaktirao ubrzo nakon što je u septembru najavljena prodaja Botičelijevog djela.

"Nikad nisam čuo za njega. Htio je da zna šta mislim o slici. Postoje neki ljudi sa ogromnim bogatstvom i oni slike gledaju u smislu diverzifikacije svog bogatstva ili samo zato što misle da ih je sjajno posjedovati“, objasnio je Sajmon.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније