Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 07. 2021. 13:58 >> 13:59

PANEL DISKUSIJA NA KOTORARTU

Kultura i turizam bliski, ali i konfliktni

Panel diskusiji pod nazivom Preoblikovanje, odražana je sinoć u Kotoru u okviru Međunarodnog festivala KotorArt i serijala "Pjace od Filozofa".

U toku je petodnevna konferencija “Nova normalnost: promatranje, promišljanje i preoblikovanje umjetnosti i kulture nakon Kovid-19”, koja se realizuje uz pokroviteljstvo UNESCO–a. Sinoć, četvrtog dana konferencije, na Pjaci od kina učestvovali su Violeta Đerković, sociološkinja, koordinatorka Mreže kulturnih stanica projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture, Antonije Pušić, muzičar, poznatiji pod umjetničkim imenom Rambo Amadeus, diplomirani turizmolog i ekološki lobista, Irena Kregar Šegota, direktorka projekta Rijeka 2020 kao i Ivo Županović, turizmolog i univerzitetski profesor.

Đerković je metaforično prikazala društvo tokom 2020. godine, rekavši da je to današnje fluidno društvo doživjelo kliničku smrt.
"Ljudi koji su doživjeli kliničku smrt, vraćaju se sa nekim novim vizijama i sa drugačijim pogledom na svoj prethodni, sadašnji i budući život. Nama ostaje nada da ćemo iz te civilizacijske društvene kliničke smrti izaći sa novom vizijom. To nije nužno jedini ishod, već samo jedna od mogućnosti. Da li će se ona ostvariti, zavisi samo od nas", poručila je Đerković.

Irena Kregar Šegota istakla je da su kultura i turizam i te kako bliski i da to nije nov termin ni pojava. Kultura daje jednu dodatnu i posebnu vrijednost turizmu i smatra da je to pravac u kom treba ići, posebno kada se razmišlja o održivim ciljevima, održivom razvoju.

Županović je kazao da kultura i turizam od samog starta imaju jednu vrstu konfliktnosti.

"Ta konfliktnost proizilazi iz toga da moramo na adekvatan način održati ono što je vjekovima stvarano, a sa druge strane, pitanje je kako tu baštinu da kvalitetno valorizujemo i kako da je uklopimo u turizam, koji smo definisali kao prioritetnu u razvoju cjelokupne ekonomije. Ja bih posebno notirao kao osnovne faktore održivosti: održivost gradova i zajednica, jake institucije i saradnja. Bez involviranja lokalne zajednice tj. potreba lokalne zajednice, mislim da turizam nije moguće razvijati na održiv način", smatra Županović.

Rambo Amadeus smatra da će turisti, u budućnosti, biti najviše, klimatski turisti, tražeći povoljnije mjesto za život, budući da nam slijedi novi talas globalnog zagrijavanja.

Poručio je da je nužno preći sa stihijskog na održivi turizam i da je neophodno spriječiti ekonomski i ekološki kolaps koji stuhijski razvoj neminovno donosi. Turizam je za njega nužno zlo, a turisti u Crnu Goru, ne dolaze, kaže Rambo, zbog kulturnog nasljeđa. Upozorio i na gradnju i na činjenicu da sve više betoniramo. To ne vodi nigdje, kaže Rambo, i poručuje da gradnja mora biti skuplja od postojećeg.

Nakon panel diskusije, publika je imala priliku pogledati kraće dokumentarne filmove reditelja Dušana Vulekovića: Južina, Priče o potresu, Odbrojavanje, Jadran, Ribanje pod ukres i Heroj.

Večeras, takođe na Pjaci od Kina, sa početkom u 20 časova, planirano je posljednje veče ove petodnevne konferencije. Govornici panel diskusije biće ministarka provjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, kao i Milena Dragičević-Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti u Beogradu, Violeta Đerković, sociološkinja, koordinatorka Mreže kulturnih stanica projekta Novi Sad 2022 i Ana Vukotić, pozorišna rediteljka, direktorka FIAT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније