Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 03. 2022. 09:50 >> 09:52

U KARVERU

Program posvećen Dušanu Kostiću

Knjižara Karver u četvrtak, 17. marta organizuje dvanaesti program iz ciklusa Poetika zemlje – Moja Crna Gora – posvećen književniku Dušanu Kostiću.

U programu učestvuju direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević Dragica Lompar, profesorica jezika i književnosti Andrijana Deletić Milačić i glumica Varja Đukić. 

Program će se održati u Sali Banja u 18 sati, a organizovan je u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore Đurđe Crnojević i Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada.

Programi koji su do sada realizovani posvećeni su književnicima Mladenu Lomparu, Mihailu Laliću, Mirku Kovaču, Ristu Ratkoviću, Sretenu Asanoviću, Vitomiru Nikoliću, Ćamilu Sijariću, Aleksandru Lesu Ivanoviću, Mirku Banjeviću, Janku Đonoviću i Danilu Kišu.

“Ciklus projekta koji realizujemo u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore Đurđe Crnojević pokrenuli smo iz potrebe da misija promocije vrhunskih autora crnogorske književnosti bude dostupna, vidljiva i da posluži kao prijedlog za primjenu u procesu nastave jezika i književnosti u srednjim školama, ali i da svi nivoi stručnog i teorijskog znanja o književnicima budu dostupni najširoj i stručnoj javnosti preko web stanice www.poetikazemlje.me i uz korišćenje jedinstvenog fonda Nacionalne biblioteke dostupnog na web stranici https://www.nb-cg.me ", saopšteno je iz knjižare Karver.

Dušan Kostić, (Peć, 23. januar 1917 — Meljine, 19. oktobar 1997), djetinjstvo je proveo u Plavu gde je završio i osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Beranama, a potom Filozofski fakultet u Beogradu. Još kao student, prije Drugog svjetskog rata, pisao je revolucionarne pjesme. Učestvovao je u ratu kao partizan. Poslije rata je bio urednik Radio Beograda, lista „Borba“, „Književnih novina“, časopisa „Mladost“, „Književnost“, „Savremenik“.

Objavio je zbirke poezije:  „Pjesme“, „Zemlji voljenoj“, „Poema o gradu i ljubavi“, „Proljeće nad rovom“, „Govor zemlje“ i ,,Mreže“. Autor je rpmana : „Gluva pećina“, „Sutjeska“, „Modro blago“ i „Gora koštanova“.

Za svoj rad dobio je više nagrada, među kojima i nagradu Udruženja književnika Srbije za dječju poemu „Gradić Jelengaj“ i za zbirku pjesama „Zov lišća“. Dobio je 1979. Zmajevu nagradu za djelo „Postojbina masline“.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Herceg Novi.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније