Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.L.B. ]

23. 08. 2023. 08:50 >> 08:51

36. FFHN

Filmski spektakl prevazilazi granice Crne Gore

Filmski festival Herceg Novi je, zahvaljujući svom visokom kvalitetu i umetničkim dosezima, neosporno stekao prestižan status manifestacije od posebnog značaja za kulturni pejzaž Crne Gore, istakla je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona je, na otvaranju 36. izdanja festivala pod sloganom "Sve boje filma" podsjetila da Ministarstvo kulture i medija, zajedno sa Opštinom Herceg Novi, pruža neprestanu podršku ovom događaju, „čime se svake godine realizuje kao sve značajniji filmski spektakl i kao takav prevazilazi granice naše države“.

Posebno je izdvojila i film istaknutog crnogorskog reditelja Živka Nikolića, koji će nakon gotovo tri decenije, doživjeti svoju premijeru.

„Ovaj Festival se stoga može okarakterisati po prepoznatljivom selekcionom rukopisu, njegovanom sa jedinstvenim senzibilitetom prema umjetničkoj inovativnosti i angažovanosti filma koji dopire do naše publike“, rekla je ministarka.

Prema njenim riječima, ovogodišnja selekcija naglašava konfrontaciju između tema lične i zajedničke prošlosti, identiteta i njegovog oblikovanja, te nudi različite senzibilitete putem filmske estetike, podstičući publiku na duboko promišljanje o suštini onoga što jesmo i predstavljamo, kao i o našim željama i težnjama, kazala je ona.

„Festival se ističe po hrabrosti autora da se uhvate u koštac sa pitanjima koja su inherentna savremenom trenutku, s nadom da će ponuditi odgovore na teme koje prolaze kroz sva tri dijela selekcije“, navela je Vlaović.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je istakao da 36 godina trajanja Festivala nosi kvalitet postojanja, prepoznatljivost Herceg Novog u svijetu filmskih stvaralaca i poštovalaca.

“Nije tek tako Herceg Novi izabran da bude sjedište prvo Jugoslovenskog festivala filmske režije, sada Filmskog festivala. Za to postoji čitav niz razloga, kao što su tradicija bioskopske kulture duža od vijeka, mjesto u kojem su radili bioskopi Boka, pa Orjen, Lovćen film, grad u kojem su živjeli i film i pozorište podjednako kao sve ostale vrste umjetnosti. Ovog proljeća uspjeli smo da vratimo dio tog naslijeđa i građanima obezbjedili digitalizovani bioskop u renoviranoj Dvorani Park”, podsjetio je on.

Filmski festival se tokom 36 godina postojanja, kako je kazao, borio sa različitim izazovima, odgovarao im na najbolji mogući način i istrajao.

"Naša težnja je da ovako krupno djelo kao što je Filmski festival, u koje su generacije ulagale i znanje i trud, i ostavile nam ga kao amanet, razvijamo do mnogo većih razmjera u kvalitetu i prepoznatljivosti. Mogu čak da kažem i prestiža, jer on to zaslužuje. Do toga vodi snažnija sinergija svih učesnika – od organizacije do realizacije, na lokalnom i državnom nivou, kontinuitet u radu eminentnih filmskih i kulturnih poslenika, ali i pravovremeno djelovanje", poručio je Katić.

Na svečanom otvaranju Festivala predstavljeni su selektori sve tri selekcije, kao i žirina čijem je čelu ove godine proslavljena glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Glumica Seka Sablić otvarajući festival kazala je „sada kad otvorim festival nemojte da ga zatvarate i neka ostane otvoren“.

“Sa posebnim zadovoljstvom pozdravljam publiku, Herceg Novi i prvo veče 36. Filmskog festivala”, kazala je ona.

Predsjednik Savjeta festivala Stevan Koprivica uručio joj je nagradu “Milan Žmukić” i poručio da se ona najbolje snalazi u komediji.

Filmski festival Herceg Novi trajaće do 28. avgusta, a u pet selekcija očekuje se bogat program koji će biti prikazan na hercegnovskim tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, Kući Iva Andrića, kao i u Dvorani PARK i amfiteatru.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније