Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M. [ RTS ]

27. 09. 2023. 19:05 >> 19:05

U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU

Imao je više nagrada, nego godina – komemoracija Jagošu Markoviću

U Velikoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu, održana je komemoracija povodom smrti reditelja Jagoša Markovića. "Bio je Mocart po talentu" i "sinonim za pozorište", rekle su njegove kolege i prijatelji, odajući poštu poznatom reditelju.

Reditelj Jagoš Marković preminuo je u 58. godini života. Imao je više nagrada nego godina. Komemoracija povodom njegove smrti održana je u Velikoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu. Pored članova porodice, komemoraciji je prisustvovao veliki broj kolega i poštovalaca djela reditelja. Glumci Vesna Trivalić, Svetlana Ceca Bojković, Vanja Ejdus, Radoslav Zelenović, Jug Radivojević, Milena Vasić i drugi. Poslije minuta ćutanja skupu se obratio Svetislav Goncić, direktor Narodnog pozorišta i istakao da ne može da vjeruje da nema Jagoša koji je svojim talentom osvojio pozorište i iznenada otišao.

"Bio je Mocart po talentu koji je imao, ali je bio i Cezar po svim pozorištima koje je osvojio. Za Jagoša je pozorište bilo strast, do posljednjeg atoma snage, do posljednjeg daha. Jagoševa umjetnička duša sada je dio svih nas. Ovdje, u svom Narodnom pozorištu, Jagoš Marković će postojati vječno", istakao je Svetislav Goncić.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović istakla je da je Marković bio „jedinstven, pun života i entuzijazma“.

Za Dušana Kovaćevića Jagoš je bio sinonim za pozorište.

"Bio je čudo od dara koji se rijetko pojavljuje, a ostaje zauvek. Na vijest o njegovoj smrti pomislio sam da je to nemoguće, da je to samo pozorišna iluzija", rekao je Dušan Kovačević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније