Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

22. 04. 2014. 11:03 >> 11:02

"ČUVAJMO ARHIVE"

"Neđelja arhiva" do 25. aprila

Manifestacija „Neđelja arhiva“ biće održana od 22. do 25. aprila u nekoliko crnogorskih gradova. Pod sloganom „Čuvajmo arhive“ i u organizaciji Državnog arhiva Crne Gore, publici će biti ponuđeno više od 50 raznih programa.

Program počinje u utorak veče u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“, gdje će u 19 sati biti održana promocija knjige „Izvještaj rumunskih diplomata o Crnoj Gori iz 1872. i 1874. godine“, koju su priredili Srđan Pejović i Miodrag Milin. Na istom mjestu biće promovisana i peta knjiga iz edicije „Pasoške knjige u Knjaževini Crnoj Gori“. O djelima će govoriti dr Božidar Šekularac, direktor Državnog arhiva Crne Gore Stevan Radunović i priređivač Srđan Pejović.

Narednog dana, 23. aprila, na Cetinju će biti predstavljen zbornik dokumenata „Prva psihijatrijska bolnica u Knjaževini/Kraljevini Crnoj Gori 1899-1914“, koji je priredila Mirjana Kapisoda. Promocija će biti održana u prostorijama Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ u 12 sati. Izložba „Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945-1990”, čiji je autor mr Jadranka Selhanović, biće otvorena 23. aprila u 19 sati u izložbenom prostoru Istorijskog arhiva u Kotoru. Izložba „Zemljotres u Ulcinju 15. aprila 1979.“, čija je autorka Ljiljana Bulatović, biće otvorena 24. aprila u 12 sati u ulcinjskom Centru za kulturu. Istog dana barska publika će u 19 sati u Dvorcu kralja Nikole moći da pogleda dokumenta o Njegošu u crnogorskim i ruskim arhivima. Autor postavke je Srđan Pejović.

Izložba „Crna Gora u Prvom balkanskom ratu 1912/1913“, čiji je autor Srđan Pejović, biće predstavljena 25. aprila u 12 sati u Centru za kulturu Mojkovac.

- Poseban akcenat stavljen je na otvaranje izložbi kao i samih arhiva za posjete studenata i učenika osnovnih i srednjih škola. Za učenike i studente, koji će, po utvrđenom programu, posjetiti sve arhivske odsjeke, pripremljena su tematska i odgovarajuća predavanja o istorijatu arhiva i njegovoj djelatnosti. To je prilika za njihovo upoznavanja sa specifičnim stručnim poslovima koje obavljaju arhivisti kako bi se obezbijedila i sačuvala arhivska građa i bila dostupna za korišćenje budućim generacijama – saopšteno je iz Državnog arhiva Crne Gore.

(Pobjeda)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније