Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B. [ Petra Božović, TVCG ]

18. 04. 2024. 20:19 >> 20:20
Čitaj mi:

NAJVEĆA SMOTRA UMJETNOSTI

Otvoren Crnogorski paviljon na Venecijanskom bijenalu

U sklopu trodnevnog predotvaranja jubilarnog, šezdesetog Bijenala umjetnosti u Veneciji, otvoren je Crnogorski paviljon. Projekat kojim se naša zemlja predstavlja na najvećoj smotri umjetnosti na svijetu potpisuju umjetnica Darja Bajagić i kustoskinja Ana Simona Zelenović.

"Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj" naziv je rada kojim je Crna Gora predstavljena na venecijanskom Bijenalu umjetnosti. Darja Bajagić, umjetnica iz Crne Gore sa adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, inspiraciju je pronašla u ostrvu i bivšem logoru Mamula.

“Drago mi je što ću sa svima vama podijeliti seriju radova na ovom prestižnom događaju – radove koji čine kulminaciju dvogodišnjeg istraživanja sprovedenog u Crnoj Gori, kako u Državnom arhivu, tako i na terenu. Prikupljeni arhivski materijal je, kao što vidite, integrisan kroz slike", kazala je Bajagić.

Kustoskinja Ana Simona Zelenović objašnjava da izložba predstavlja istraživanje kulture kolektivnog sjećanja i naše povezanosti sa zajedničkim istorijskim nasljeđem. Naglašava i značaj takvih izložbi u savremenom dobu.

"One upućuju na to da izučavanje istorije teče uporedo sa proučavanjem nas samih, i da zahtijeva ogromnu hrabrost. Takođe, ističe neophodnost hrabre nacije za preduzimanje takvih poduhvata", kazala je kustoskinja.

Komesar Crnogorskog paviljona u Veneciji, direktor Muzeja savremene umjetnosti Vladislav Šćepanović kaže da rad Darje Bajagić, iako tematski vezan za Crnu Goru, istovremeno izražava i globalnu temu.

"Refleksija savremenog društva u odnosu sa kulturnim nasljeđem, ali i ideologijom bizarnog uživanja u koju nas uvodi akumulacija kapitala i produkcija egoističkih potreba. Takođe je i u relaciji sa temom bijenala tako da mogu reći ima veliki potencijal za višeslojno tumačenje, ali i snažni emotivni udar na posmatrača", naglasio je Šćepanović.

Ovogodišnje Bijenale fokusirano je na umjetnike različitog porijekla, naročito na one koji pripadaju istorijski marginalizovanim grupama.

"Na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, tema "Stranci svuda" otvara vrata razmatranju bogatstva umjetnosti kroz prizmu migracije, identiteta i univerzalne povezanosti", kazala je Tamara Vujović ministarka kulture i medija.

Ove godine na olimpijadi umjetnosti učestvuje čak 337 umjetnika iz cijelog svijeta. Crnogorski je jedan od 87 nacionalnih paviljona. Jubilarno, šezdeseto Bijenale umjetnosti u Veneciji zvanično će biti otvoreno 20. aprila, a trajaće do 24. novembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније