Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M. [ Portal RTCG ]

26. 04. 2024. 08:42 >> 08:42
Čitaj mi:

Pozorište lutaka iz Mostara osvojilo mališane

Pozorište može djecu učiniti boljim građanima i srećnijim ljudima

Duhovito, poučno i raspjevano bilo je sinoć na HAPS-iću, tokom susreta najmlađih Novljana sa Pozorištem lutaka iz Mostara i njihovom predstavom “Bilo jednom jedno jaje”.

Znalački urađen, sa pravim odmjerom priče, igre i muzike kako bi zainteresovao mališane od 3 godine i starije, ovaj komad osvojio je djecu, ali i zaslužio pohvale roditelja.

Takođe, pohvale zaslužuje najmlađa publika 29. Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti (HAPS) koja je sa izuzetnom pažnjom ispratila priču o različitim ljudskim osobinama, a koju su na sceni dvorane “Park” oživjele drvene, tradicionalne japanske bunraku lutke šumskih prijatelja - Zeca, Lisice, Vuka, Medvjeda i Ptičice.

Predstavi “Bilo jednom jedno jaje”, za koju je tekst uradio Saša Eržen, a režiju Silvan Omerzu, dodatnu ljupkost daje originalna muzika Vaska Atanasovskog.

“Mislim da je najvažnija poruka ove predstave drugarstvo i da u drugarstvu možemo zajedno da postignemo sve”, istakao je glumac mostarskog Pozorišta lutaka, Ali Kamer Aksoj.

Kako je rekao, tokom rada na predstavi imali su jasan naum kako da pristupe materijalu kako bi sa djecom najmlađeg uzrasta iskomunicirali važne poruke, a dodatni podsticaj dobiju kada se nađu na sceni i osjete energiju i graju iz publike.

Ali Kamer Aksoj kaže da za djecu nije lako igrati i držati im pažnju jer su oni “najozbiljniji kritičari koji nemaju dlake na jeziku”, ali je važno istaći da pozorište ima ogroman pedagoški potencijal.

“Pozorište je jedan od najvažnijih alata za formativni razvoj u predškolskom uzrastu, ali i generalno u pedagoškom smislu. Mislim da je vrlo važno da od najranije dobi djeca imaju priliku da budu izloženi pozorištu i da se uče pozorišnoj kulturi zato što će ih to na kraju učiniti boljim građanima i srećnijim ljudima”, poručio je Kamer Aksoj.

U okviru HAPS-ića, pratećeg programa koji je neizostavan dio HAPS-a, a misija mu je njegovanje najmlađe publike, večeras, 26. aprila biće odigrana još jedna predstava za djecu – “Tarzan” Gradskog pozorišta iz Podgorice, od 18 časova na sceni dvorane “Park”.

Lutkarska scena Gradskog pozorišta Podgorica stiže nam sa predstavom po motivima romana Edgara Rajsa Barouza “Tarzan – gospodar džungle”, za koju su adaptaciju i režiju uradili Davor Dragojević i Tamara Vujošević-Mandić, koja potpisuje i koreografiju, a kompozitor je Veselin Frenki Bogićević.

Današnje generacije uglavnom nisu upoznale Tarzana, gospodara džungle, imaginarnog heroja koga stariji još pamte. Spektakl Gradskog pozorišta, jednog od najistrajnijih gostiju i prijatelja HAPS-a, oživljava Tarzana i ukazuje publici na pomalo zaboravljene ljudske vrijednosti.

Ideja autorskog tima bila je, prema riječima Tamare Vujošević-Mandić, da okosnica budu iskonske emocije, pa su plemenitost, ljubav i priroda najvažniji i suština ove predstave.

Glumci Gradskog pozorišta i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, uz lutke i pokret kao najvažniji neverbalni element predstave, prenose pitko i snažno priču o životu dječaka koji odrasta u džungli, sa životinjama, čija je empatija u prvom planu. Čovjek je negativac, a Tarzan je mogući vođa na putu promjene, stari/novi superheroj.

Po zamisli autora, priča i poruke komada komuniciraju sa publikom uz malo dijaloga, mnogo plesa i koreografija na originalnu muziku i songove, sa lutkama i atraktivnim scenskim elementima. Spektakularno, a opet kroz klasičan pozorišni izraz.

Koproducenti 29. HAPS-a su Hercegnovsko pozorište i Javna ustanova kulture “Herceg-fest”, a pokrovitelj Opština Herceg Novi – Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Realizaciju festivala pomogli su i brojni partneri, čime je i lokalna zajednice pružila podršku manifestaciji koja traje gotovo tri decenije. Na spisku prijatelja HAPS-a su: Institut “Dr Simo Milošević” Igalo, apart hotel “Katunjanin”, konoba “Krušo”, Gradska kafana, bistro “Kantina 65”, snack bar “Vagon”, kafe picerija “Boka”, konoba “Škver”, cvjećara “Mirta”, cvjećara “Vivaldi”, restoran “Babić”, ranč “Aryen” i bar “Maison du monde”.

Medijski sponzori festivala su: Radio televizija Crne Gore, Prva TV, Radio televizija Nikšić, Radio Tivat, Novski portal, Dnevne novine Dan i Radio televizija Herceg Novi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније