Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

13. 05. 2024. 08:47 >> 08:47
Čitaj mi:

povratak zvijezda

U Kanu sjutra počinje 77. Međunarodni filmski festival

U Kanu sjutra počinje 77. Međunarodni filmski festival, koji će obilježiti povratak zvijezda kao što su Meril Strip, Frensis Ford Kopola i Katrin Denev dok će se za glavnu nagradu Zlatnu palmu takmičiti 22 ostvarenja.

Na spisku filmova za Zlatnu palmu na festivalu koji traje do 25. maja, između ostalih su Kopolin "Megalopolis", a čuveni reditelj se vraća u Kan 45 godina poslije Zlatne palme za kultni antiratni film "Apokalipsa sada".

Na listi je i film reditelja Žaka Odijara, dobitnika Zlatne palme 2015. godine, koji će se ove godine takmičiti sa ostvarenjem "Emilija Peres", mješavinom krimića i mjuzikla, sa Selenom Gomes u glavnoj ulozi.

Za Zlatnu palmu se takmiče filmovi ruskog reditelja u izgnanstvu Kirila Serebrenikova "Limonov" i "Kinds od Kindess" Jorgosa Lantimosa.

Reditelj Kristof Onore će se takmičiti sa filmom "Marcello Mio" posvećenom Marčelu Mastrojaniju, preminulom 1996. godine, a čija se 100 godišnjica rođenja obilježava ove godine. O njemu će govoriti Katrin Denev i ćerka Kjara Mastrojani.

Meril Strip (74) dobiće počasnu Zlatnu palmu tokom ceremonije otvaranja festivala. Počasnu Zlatnu palmu će ove godine dobiti i kreator serijala "Ratovi zvezda" Džordž Lukas, kao i kolektivno Studio Gibli japanskog reditelja animacije Hajaoa Mijazakija.

Predsjednica žirija će biti Greta Gervig, američka nezavisna rediteljka čiji je film "Barbi" zaradio više od jedne milijarde dolara.

Prošlogodišnji dobitnik je "Anatomija pada" francuske rediteljke Žistin Trije koji je ove godine dobio i Oskara američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka za najbolji scenario.

Pas Mesi koji se pojavljuje u tom filmu i ove godine će biti zvijezda festivala jer je dobio ulogu da "intervjuiše" zvijezde koje budu prolazile crvenim tepihom. Mesi će biti opremljen malom kamerom i mikrofonom, a glas će mu pozajmiti jedan francuski humorista koji će četvoronoške biti iza psa tokom "intervjua".

Prestižna Zlatna palma obično vrijedna oko 20.000 eura, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je donio odluku o dobitniku.

U slučaju "neriješenog rezultata" ili oštećenja nagrade, dodjeljuje se "rezervna palma" bez datuma.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".

U okviru Kanskog festivala dodjeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBTQ+ populacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније