Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 10. 2014. 11:34 >> 11:35
1

OHRABRUJU PODACI

Biblioteka je opet u modi

U eri interneta i masovnih medija, ljudi se sve manje odlučuju da vrijeme prekrate čitanjem dobre knjige. Čitaonice na fakultetima i u gradskim bibliotekama zamijenile su društvene mreže. No, ohrabruju podaci Narodne biblioteke "Radosav Ljumović", prema kojima se naši sugrađani opet vraćaju knjizi.

 

Prema najnovijim podacima, Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" ima 2.620 članova. Realan broj korisnika gradske Biblioteke je, kako navode iz te ustanove, mnogo veći, ako se u obzir uzme činjenica da preko jedne članske karte knjige iz bibliotekarskog fonda koristi više članova porodice.

U Biblioteci tvrde i da bilježe rast broja korisnika i pruženih usluga. Zadovoljni su i brojem posjeta koja će, kako navode, premašiti prošlogodišnju cifru od 10.949 posjetilaca.

"Od povratka u rekonstruisani i dograđeni objekat Biblioteke bilježimo kontinuirani rast broja korisnika i pruženih usluga. Sa nepunih 2.000 članova iz 2011., preko 2.200 upisanih za 2012. godinu, u 2013. godini smo imali 2.629. Do septembra ove godine već smo dostigli prošlogodišnji broj učlanjenih korisnika, tako da je realno očekivati da će se broj članova Biblioteke do kraja godine uvećati za više stotina", kazala je u razgovoru za Portal RTCG direktorica gradske Bilioteke Dragana Dmitrović.

Uz podsjećanje da članarina za kalendarsku godinu iznosi pet eura, ona je istakla da upravljačka i rukovodeća struktura Biblioteke vodi računa da usluge te ustanove budu dostupne najvećem broju građana.

Na pitanje kako se Podgoričani odnose prema knjigama, Dmitrović navodi da je "čitalačka kultura naših sugrađana na zavidnom nivou".

"Čitalačka kultura naših sugrađana, što podrazumijeva i odnos prema knjizi, je na zavidnom nivou. Usluge Biblioteke koriste ljubitelji knjige, na naše zadovoljstvo, tako da su rijetki primjeri neodgovornog ophođenja prema bibliotečkoj građi", kazala je Dmitrović.

Ona je kazala da Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ raspolaže sa više od 225.000 publikacija.

"Naši fondovi i zbirke su podijeljeni u više zasebnih cjelina. Rad je, pored matične zgrade, organizovan u četiri područna odjeljenja na teritoriji Glavnog grada. Što se broja naslova tiče, raspolažemo sa približno 50.000 naslova knjiga i preko 230 naslova periodičnih publikacija", kazala je ona.

Kad je riječ o tome što se najviše čita, ona je kazala da, kao i sve narodne biblioteke, tako i mi "moramo pratiti interesovanja čitalačke publike".

"Stoga su i kod nas, najčešće, najčitaniji oni naslovi koji su na listama bestselera", rekla je Dmitrović.

A prema dostupnoj top listi na sajtu Biblioteke http://nbpg.me/ najcitanije Podgoričani su tokom jula i avgusta najradije čitali "Rukopis pronađen u Akri" od Paola Koelja. Među najčitanijim naslovima je i Haled Hoesini "A planine odjeknuše", Milorad Popović "Karnera", Svetislav Basara "Dugovječnost"...

"Naši korisnici, zavisno od interesovanja i potrebe, mogu koristiti više namjenskih čitaonica: opštu čitaonicu, dječiju, čitaonicu za naučne radnike i čitaonicu periodike. Pored redovnih usluga u svim čitaonicama je omogućeno korišćenje besplatnog bežičnog interneta. Stoga ne iznenađuje da iz dana u dan bilježimo sve veću posjetu. Srazmjerno broju korisnika rastao je broj usluga čitaonica. Na kraju prošle godine dostigli smo broj od 10.949 posjeta čitaonicama, dok će ove godine, po dosadašnjim evidencijama, taj broj biti nadmašen", uvjerena je Dmitrović, navodeći da će uz kontinuiranu podršku Glavnog grada, nastavićeti da popularišu knjigu kao opšte kulturno dobro, angažujući intelektualne, stvaralačke i stručne potencijale, a u duhu misli „Knjiga, to je – trajanje“.

Igor Pejović

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније