Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Eurosong

P.R. [ Anadolija ]

27. 02. 2024. 17:05 >> 17:05
1
Čitaj mi:

O OKTOBARSKOM NAPADU

Izrael ide na Evroviziju sa politički obojenom pjesmom

Izrael namjerava da na Evroviziji učestvuje s pjesmom pod nazivom "October Rain" (Oktobarska kiša) pjevačice Edena Golana, koja sadrži političku poruku u vezi sa napadom 7. oktobra, što inače nije dozvoljeno, objavili su tamošnji mediji.

Pjesma govori o izraelskim vojnicima koji su ubijeni u napadu Hamasa 7. oktobra.

Uprkos dobro poznatim uslovima za zemlje učesnice, pjesme sa političkim porukama budu diskvalifikovane za učešće na takmičenju, izraelski mediji navode da će Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmotriti izraelsku pjesmu i odlučiti da li ispunjava ili ne ispunjava pravila takmičenja.

Ako EBU odbije prijavu s pjesmom "October Rain", Izrael će imati još jednu priliku da uđe u takmičenje sa drugom pjesmom.

Međutim, izraelska državna televizija KAN objavila je da Izrael neće promijeniti pjesmu čak i ako je EBU odbije te da se neće ni takmičiti na Evroviziji.

Izraelski predsjednik Isa Hercog izjavio je da je važno da Izrael učestvuje na Evroviziji kako bi pokazao da je "talentovan, a ne samo pravedan".

U međuvremenu, u nekim državama, poput Irske, brojni umjetnici i političari zalažu se za diskvalifikaciju Izraela iz takmičenja, ako pokuša da učestvuje sa pjesmom "October Rain".

La Zarra, marokansko-kanadska pjevačica koja je predstavljala Francusku na takmičenju 2023. godine, pozvala je da se Izraelu zabrani nastup na takmičenju.

U Švedskoj je 1.000 ljudi, uključujući poznate umjetnike i čelnike muzičke industrije, pokrenulo peticiju, tražeći da se "Izraelu zabrani učešće na takmičenju za pjesmu Evrovizije".

Lijeva stranka Podemos, koja podržava špansku koalicionu vladu, takođe je tražila da Izrael bude diskvalifikovan sa Evrovizije zbog neselektivnih napada na civile u Gazi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније