Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

25. 06. 2013. 11:45 >> 11:50

SJEĆANJE

Četiri godine od smrti kralja popa

Na današnji dan 2009. u 50. godini, umro je američki muzičar afroameričkog porijekla Majkl Džozef Džekson.

 

Rođen je u porodici muzičara i debitovao je na profesionalnoj sceni sa samo jedanaest godina kao član grupe "Džekson 5".

Samostalnu karijeru počeo je 1971. Pet njegovih albuma su među najprodavanijim u istoriji muzike: "Off the Wall" (1979.), "Thriller" (1982.), "Bad" (1987.), "Dangerous" (1991.) i "History" (1995.).

Ukupno, njegovi albumi prodati su u više od 750 miliona primjeraka. Spada među rijetke koji su u "Rokenrol hol slavnih" uvršteni u dva navrata. Vlasnik je i Ginisovog rekorda za "Najuspešnijeg zabavljača svih vremena" kao i 13 "Gremi" nagrada.

Kralj popa, bio je, između ostalog, poznat i po izuzetno ekstravagantnom životu.

Majkl Džekson preminuo je 25. juna 2009. u 50. godini. U to vrijeme, pripremao se za seriju koncerata “This Is It” u Londonu. Ljekar koji je bio pored Majkla na dan kad je umro, Konrad Marej, osuđen je u novembru 2011. za ubistvo iz nehata zbog davanja fatalne doze moćnog anestetika propofola. Majkl je taj lijek koristio kako bi odagnao akutnu insomniju.

Marej je osuđen na četiri godine zatvora, a podnio je i žalbu na tu presudu. Krajem aprila ove godine, počelo je suđenje za slučaj koji je podigla Ketrin Džekson protiv promotera turneje "AEG Live". U njenoj tužbi vrijednoj 40 milijardi dolara, ona tvrdi da je AEG doprinio smrti njenog sina, tako što je angažovao doktora Mareja. Suđenje je i dalje u toku.

Godinama nakon njegove smrti, Majklovo nasljeđe kao umjetnika koji je pomjerio granice muzike, živi kroz koncertni dokumentarac i saundtrek „This is It“, reizdanje njegovog hit albuma „Bad“, a prošlog mjeseca u Las Vegasu čuvena trupa "Sirk de Solej" (Cirque du Solei-Cirkus sunca) imala je premijeru šoua „One“ inspirisanog Majklom Džeksonom. Čuveni muzej “Madam Tiso” objavio je u znak sjećanja na velikana i do sad neviđeni snimak plesa koji je Majkl Džekson izveo za njegove skulptore:



Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније