Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ Objavio: O.Z. ]

04. 05. 2018. 18:24 >> 19:12

OVOG LJETA U BULJARICI

Sea Dance počinje 30. avgusta, Vlada daje 300.000 €

Vlada Crne Gore izdvojiće 300.000 eura za ovogodišnje izdanje Sea Dance ljetnjeg muzičkog festivala u Buljarici, 100.000 više nego prošle godine.

"Vlada je usvojila i Informaciju o organizaciji Sea Dance festivala i prihvatili Ugovor o saradnji na organizaciji ovog muzičkog festivala", saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade.

Ovog ljeta termin održavanja Sea Dance festivala je pomjeren i održaće se od 30. avgusta do 1. septembra zbog procjene lokalnih vlasti da će bolje efekte imati krajem ljeta.

Takođe, umjesto plaže Jaz gdje se festival održavao prethodnih godina, ove godine biće na novoj lokaciji - u Buljarici.

"U raspravi je istaknuto da je uz saglasnost Opštine Budve, a radi ostvarenja interesa turističke privrede i poboljšanja turističke ponude u post sezoni, organizator izmjestio održavanje festivala u Buljaricu, za kraj avgusta i početak septembra. Vlada je odlučila da podrži realizaciju Festivala iznosom od 300.000 eura i zadužila Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalnu turističku organizaciju da, u okviru svojih nadležnosti, obezbijede neophodne preduslove za njegovo kvalitetno organizovanje", saopšteno je iz Vlade.

Kao i Vlada, i Opština Budva će pomoći festivalu sa 300.000 eura.

"Opština je opredijelila i podršku u dijelu infrastrukturnog ulaganja u lokalitet Buljarice (kompletno partnerno uređenje lokacije, rješavanje otpadnih voda u zoni festivalskog prostora, uređenje parkinga i puta, osposobljavanje trafostanice)", piše u dokumentu Vlade.

Prihodi za četiri godine 36 miliona eura

Na osnovu podataka dobijenih od organizatora festivala, Vlada procjenjuje da su ukupni prihodi crnogorske ekonomije od početka održavanja Sea Dance festivala 2014. godine iznosili preko 36 miliona eura, a budžetski prihodi šest miliona eura.

"Prognoza je da će država 2017. do 2026. na osnovu PDV-a prihodovati skoro 30 miliona, “dok će ekonomski prihodi za isti period iznositi 172,258,225.72 eura", navodi se u Vladinom dokumentu.

Vlada je, obrazlažući svoj predlog, navela da je u periodu održavanja festivala zabilježen rast od 15 odsto turista u Budvi, da je omladinski turizam u svijetu  rastuća grana, te da najčešće posjetioce Sea Dancea -  strance tog profila, treba privući i zadržati u Budvi.

Za prve četiri godine 280.000 posjetilaca

Prema podacima organizatora i policije, festival je prošle godine posjetilo preko 60.000 ljudi, odnosno oko 20.000 ljudi dnevno, od kojih su preko 87 odsto strani turisti.

Za prve četiri godine državanja festivala ukupan broj posjetilaca je 280.000, prosječno oko 70.000 po godini, pa je procjena da je minimalan prosječan doprinos turističkoj privredi, pored prihoda samog festivala, iznosio oko 4,4 miliona eura godišnje, ako se uzme obzir podatak CBCG da inostrani turisti tokom boravka u Crnoj Gori potroše 79 eura dnevno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније