Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ RTS, objavila B.B. ]

06. 03. 2020. 22:04 >> 22:03

ZBOG KORONAVIRUSA

Razmatraju alternative za održavanje Eurosonga

Eurosong, najveće muzičko takmičenje na svijetu, ove godine bi trebalo da se održi u Roterdamu uz učešće takmičara iz 41 zemlje, ali holandske organizatore brine širenje koronavirusa, zbog čega su već počeli da razmišljaju o alternativnim načinima održavanja.

U Holandiji je zabilježen prvi smrtni slučaj od posljedica koronavirusa, što je dovelo do razmišljanja o tome kako bi se "Pesma Evrovizije" održala na način koji ne bi širio virus.

Ovogodišnji Eurosong zajednički organizuju tri holandska medijska servisa - NPO, AVROTROS i NOS, a NPO je saopštio da razmatra alternativne načine održavanja takmičenja koje bi trebalo da se održi u maju u Roterdamu.

Portparol NPO-a je odbio da kaže koje alternativne opcije za održavanje takmičenja organizatori razmatraju, a javni skupovi u Holandiji još nijesu zabranjeni, zbog čega bi bilo potrebno razmisliti na koji način bi najveće muzičko takmičenje na svijetu moglo da se održi.

Nastupi u praznoj dvorani

Održavanje ovogodišnjeg takmičenja je predviđeno u Ahoj areni u Roterdamu, gdje bi takmičenju trebalo da prisustvuje oko 16.000 gledalaca, a u ovoj sportskoj dvorani je 2007. godine održana "Dečja pesma Evrovizije".

Međutim, iako je Ahoj arena već rezervisana, ukoliko se organizatori odluče da ne puste publiku u dvoranu, postoji mogućnost da se, zbog troškova, festival prebaci u manji prostor u kojem bi nastupima takmičara mogle da prisustvuju samo prateće delegacije.

Uskraćivanje publici da prisustvuje direktnom prenosu i generalnim probama značajno bi pomoglo u sprečavanju širenja zaraze, pošto gledaoci dolazi iz raznih krajeva Evrope, a jedna delegacija iz Australije.

Međutim, širenje koronavirusa time ne bi bilo u potpunosti spriječeno budući da bi se na jednom mjestu svakako našli predstavnici delegacija iz 41 države. To predstavlja veliki rizik za sve koji odu u Roterdam, ukoliko zaraza nastavi da se širim sadašnjim intenzitetom.

Prenos nastupa od kuće

Kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa, Evropska radiodifuzna unija (EBU) bi mogla da pribjegne radikalnom rješenju i da maksimalno iskoristi satelitsku mrežu u kojoj su sve njene članice.

EBU ima tehničke mogućnosti da svi takmičari nastupe u svojim televizijskim studijima i da se svi nastupi uklope u direktan prenos koji bi, na isti način kao i dosad, pratila cijela Evropa.

Najveća razlika bi bila ta što takmičari ne bi bili na istom mjestu, što bi znatno doprinijelo zdravstvenoj bezbjednosti takmičara i članova delegacije.

Mana ovakvog načina organizacije bi mogla da bude neujednačenost nastupa, odnosno to što takmičari nemaju istovjetne uslove što je uslov na Eurosong.

Prenos nastupa iz sopstvenog studija bio bi najbolja alternativa tradicionalnom održavanju takmičenja, pošto se ne bi izgubila čar direktnog prenosa, pa se takmičenje ne bi pretjerano razlikovalo od onoga na šta smo navikli.

Snimljeni nastupi

Jedna od alternativa za bezbjedno održavanje "Pesme Evrovizije" mogla bi da bude emitovanje unaprijed snimljenih nastupa učesnika putem evrovizijske mreže.

Međutim, ovo je opcija koja ima najmanje šanse da bude ostvarena, zbog toga što bi se izgubila čar direktnog televizijskog prenosa.

Svakako postoji i mogućnost odlaganja festivala, što bi, sa druge strane, moglo da dovede do pomjeranja cjelokupnog kalendara takmičenja u organizaciji EBU.

Za sada organizatori odbijaju da govore o alternativama o kojima razmišljaju i najavljuju "Eurosong 2020" u predviđenim terminima, od 12. do 16. maja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније