Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

M.M.

22. 02. 2023. 14:10 >> 14:09

UŠMB “VASA PAVIĆ”

Počinje IX Festival savremene klavirske muzike “Forte piano“

Deveti Festival savremene klavirske muzike “Forte piano” počeće sjutra predavanjem na temu “Bosansko - hercegovačka klavirska muzika” koje će održati bosansko - hercegovački pijanista i univerzitetski profesor Bartolomej Stanković u koncertnoj sali UŠMB “Vasa Pavić” u 11 sati.

Nakon toga u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” uslijediće autorski koncert mlade i afirmisane makedonske kompozitorke Ane Pandevske u 13:30. Koncertu će prethoditi razgovor s autorkom koji će voditi Marija Mitrović, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 13 sati.

Njena djela izvešće pijanistkinja Dunja Ivanova, kao i odabrani učenici muzičkih škola iz Podgorice i Bara i studenti Muzičke akademije sa Cetinja.

U večernjem dijelu festivala istog dana nastupiće proslavljena beogradska pijanistkinja Nada Kolundžija, poznata kao jedinstvena interpretatorka savremene muzike širom svijeta koja je za svoj rad dobila mnoga priznanja u zemlji i inostranstvu.

Koncert pijanistkinje Kolundžije biće organizovan u velikoj sali KIC-a, u 20 sati.

Pijanistkinja Nada Kolundžija (Beograd, r. 1952) svira i istražuje savremenu muziku više od četiri decenije. Diplomirala je u klasi Dušana Trbojevića na Muzičkoj akademiji u Beogradu (1975), a specijalizirala kod Zoltana Kočiša na Muzičkoj akademiji „Franc List“u Budimpešti (1977), usavršavala se na majstorskom kursu Šandora Falvaija u Pečuju (1977). Četrdesetogodišnjicu umjetničkog rada obilježila je 2015. godine. Uporedo sa umjetničkom karijerom, radila je kao redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti (1981–2015) u Beogradu. Bila je mentor Nove muzičke radionice i studentskog Ansambla za muziku XX vijeka; član ansambla Crossover Elita, član je i jedan od osnivača Ansambla za drugu novu muziku, član redakcije muzičkog programa Studentskog kulturnog centra.

Bila je u žiriju za Takmičenje mladih pijanista u Limasolu, Gvarnerius i Tribina kompozitora. Dugogodišnji je gost i saradnik ansambla Les AMIS iz Toronta. Bila je umjetnički direktor Centra lepih umetnosti Gvarnerius i prvog festivala višemedijske umjetnosti Art of Sounds. Redovno nastupa sa violinistom Jovanom Kolundžijom. Učestvovala je na nekoliko humanitarnih koncerata.

Održala je preko hiljadu koncerata (Holandija, Ukrajina, Mađarska, Tajland, Rusija, Njemačka, Austrija, Italija, Rumunija, Francuska, Velika Britanija, Hrvatska, Crna Gora, Kipar, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Belorusija, Grčka, Jugoslavija, SAD (države Njujork, Masačusec, Vašington, Njujork, Teksas, Florida, Kalifornija), Kanada, Indija, Meksiko, Kina, Jugoslavija i Španija. Učestvovala je na brojnim festivalima: Dubrovačke ljetnje igre, Ohridsko leto, Biennale savremene muzike-Zagreb, CHINCH predstavlja-Kompozitori u prvom licu, Cervantino festival-Guanahuato (Meksiko), Interfest-Bitolj, Hvarske ljetnje priredbe, A tempo-Podgorica, Guitar Art festival, BEMUS, BELEF, Ring ring, Lasciar vibrare, BUNT, Međunarodna tribina kompozitora -Beograd, Svetska izložba EXPOSevilja (Španija), soundaXis-Toronto, Tribina muzičkog stvaralaštva Jugoslavije, Opatija, Muzički Temišvar (Rumunija), Internacionalni festival kamerne muzike, Nišvil, Niš, Festival Ljubljana, CONTRASTS-Lavov (Ukrajina), Kijev Music fest, II Festival Música Contemporánea Internacional–Alikante (Meksiko), PLANUM Festival-Budimpešta, NIMUS-Niš, Festival izvođačke umjetnosti-Bankok, Srpski mjesec kulture-London, NOMUS, Avaton Music Festival-Limasol (Kipar), Internacionalni festival minimalne muzike-Kasel (Njemačka), itd.

Nastupala je u prestižnim dvoranama kao što su: “Gaveau” u Parizu, Muzički konzervatorijum “Santa Cecilia” u Rimu, “Kennedy Center” u Vašingtonu, Konzervatorijumi “New England” i “Berklee College of Music” u Bostonu, “Steinway Hall” u Njujorku, “La Chapelle” u Montrealu, Ujedinjene nacije (auditorijum “Dag Hammarskjold”) u Njujorku, “Theater am Turm” u Frankfurtu, Univerzitet “McGill” u Torontu, “Lisinski” u Zagrebu, “Nehru Memorial Auditorium” u Nju Delhiju, SKC, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Bitef teatar, Sava centar, Scena “Raša Plaović”, Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu, Cankarjev dom u Ljubljani, “Goethe Institut” u Amsterdamu, velika sala Univerziteta “Hart House” u Torontu, Sinagoga u Novom Sadu, Sala Nacionalna muzičke akademije Čajkovski u Kijevu, mala sala “De Doelen” u Amsterdamu, Kuiperspoorttheater Middelburg, Music Gallery 345 u Torontu, Crnogorsko narodno pozoriše u Podgorici, St Paul’s Actors Church, Covent Garden u Londonu, i mnoge druge. Ostvarila je brojne snimke za radio i televizijske kuće u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Njene interpretacije zabilježene su na pet LP izdanja (Suzy, PGP, RTB, Diskos/SKC) i sedam kompakt diskova (CeSUF, Guarnerius, Doberman-Yppan, Vertical Jazz). Njeno ime se nalazi u leksikonu značajnih ljudi Srbije u izdanju internacionalne izdavačke kuće Oxford book. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Kompozitorka Ana Pandevska rođena je 1985. godine u Skoplju. Po završetku srednje škole MBUC „Ilija Nikolovski Luj“ u Skoplju, dobila je stipendiju za dvomjesečni boravak u SAD na kampu „Interlochen Arts“, na Odsjeku za kompoziciju. Studije kompozicije započela je na Fakultetu muzičke umjetnosti u klasi prof. Goce Kolarovski, a nastavila je kod prof. Jane Andreevske u čijoj klasi je i diplomirala 2010. Pandevska pokazuje interesovanje za vokalnu muziku, folklor i džez. Posljednjih godina se bavi istraživanjem u oblasti elektro-akustične muzike. Kao redovni član SOKOM-a, dobitnica je više nagrada za klasičnu kompoziciju. Bila je nominovana za najboljeg kompozitora na događaju Virtuozi.

Na takmičenju za kompoziciju Novi početak (2021) bila je jedan od tri dobitnika velike nagrade. Njena muzika se redovno izvodi na koncertima, festivalima i manifestacijama u Sjevernoj Makedoniji među kojima su Bijela noć, Dani makedonske muzike (DMM), Skopsko leto. Sarađivala je s mnogim izvođačima, pijanistima: Dunjom Ivanovom, Anom i Ivanom Maznejkov (Sjeverna Makedonija), Jelenom Jovanović Petrović (Srbija), Hajdi Elzeser (Njemačka), Laumom Skride (Letonija), Marijom Mitrović (Crna Gora), flautistima Biljanom Kamčevom, Bogdanom Buševskom, gitaristom Romanom Petioanom (Francuska) te orkesrtom Makedonske filharmonije. Isti je premijerno izveo njenu elektroakustičnu simfonijsku poemu Skoplje pod upravom dirigenta Timotija Redmonda 2021. godine.

Pandevska takođe je sarađivala s umjetnicima različitih profilacija u različitim multimedijalnim projektima među kojima su: Eli Chochova, bendovi Pagan Pagan, i Archangel. Za djecu je komponovala svitu U svijetu čuda za klavir i elektroniku, koja je premijerno izvedena u Omladinskom kulturnom centru 2019. godine. To je ujedno prvo elektroakustično djelo namijenjeno djeci. Od tada do danas bilježi brojna izvođenja a zabilježena je i na nosačima zvuka. Njen prvi CD Iz opusa kompozitora objavio je SOCOM 2021. godine. Na javnom pozivu za kompozitore Ansambla za savremenu muziku (Bold City Contemporary Ensemble), Pandevska je izabrana da učestvuje u projektu Romancing the Miror koji je izveden u Muzeju savremene umjetnosti SAD-a na Floridi 2021. godine.

Organizator IX Festivala savremene klavirske muzike “Forte piano” je KIC “Budo Tomović”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније