Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

21. 05. 2013. 14:34 >> 14:38

PRETEKAO KUKA?

Ko je otkrio Australiju?

Pet bakarnih novčića koji datiraju iz 10. vijeka, pronađenih na sjeveru Australije,za koje se vjeruje da potiči iz Afrike, mogli bi da promjene pisanu istoriju te zemlje.

 

Pisana istorija Australije datira od 1606. kada su se holanski istraživači iskrcali na njeno tlo. Međutim, naučnici Univerziteta u Indijani sada pokušavaju da otkriju kako su se afrički novčići iz desetog vijeka našli s druge strane Indijskog okeana šest vjekova ranije. 

Vođa istraživača, australijski naučnik Jan Mekintoš kaže da je novčiće prvi pronašao vojnik Mori Ajsenberg 1944. On se tada nalazio na Vesel ostrvima kod sjeverne obale Australije tokom Drugog svjetskog rata. 

Ajsenberg je novčiće pronašao zakopane u pijesku, a 1979. ih poslao u Australijski muzej.

U isto vrijeme, Ajsenberg je pronašao četiri novčića koja su pripadala Holandskoj istočnoindijskoj kompaniji i datiraju iz 1690. 

To otkriće podržava tvrdnje da su holanski istraživači otkrili ostrvo prije kapetana Džejmsa Kuka 1770. 

Mekintoš i njegov tim sada organizuju ekspediciju na Vesel ostrvima. Novčići potiču iz davnog Kilva sultanata koji je trgovao s Indijom u 13. i 16. vijeku. 

Oblast te drevne države sada su ruševine na ostrvu kod obala Tanzanije i spadaju u Svjetsko kulturno nasljeđe. 

Mekintoš vjeruje da su novčići znak da su pomorske trgovačke rute i prije više od 1.000 godina povezivali Afriku, Arabiju, Indiju i Ostrva začina. 

Ako se ova teorija dokaže, to će značiti da su druge civilizacije otkrile i ostvarile kontakt sa Austalijom, šest vjekova prije Evropljana i da je pisanu istoriju Australije potrebno prepraviti. 

Mekintošova ekspedicija koja će pratiti trag u Ajsenbergovoj mapi trebalo bi da da odgovore na ta pitanja. 

Takođe, naučnici će potražiti tajnu aboridžinsku pećinu, za koju se vjeruje da je prepuna raznog blaga.(Dejli mejl)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније