Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavio: O.Z. ]

08. 02. 2017. 14:50 >> 14:29

FUTURISTIČKI PROJEKAT

Uber pokreće inicijativu za leteća vozila

Kompanija Uber unajmila je inženjera američke svemirske agencije NASA-e, koji bi trebalo da pomogne u inicijativi za razvoj industrije letećih automobila.

Inženjer Mark Mur pristupio je projektu “Uber Elevate” čiji je cilj pružanje podrške kompanijama koje prave vozila, ali i blisko sarađuju sa regulatornim tijelima i vladama radi uspostavjanja budućih pravila.

Iz Ubera kažu da tu kompaniju za taksi prevoz vide kao katalizator, a u radu koji je objavljen prošle godine opisuje se vizija vozila koja najviše liče na helikoptere, ali su tiša i jeftinija za masovnu proizvodnju.

U istom dokumentu piše da iako je vizija Ubera da koristi električna leteća vozila koja će vertikalno polijetati i slijetati na uzdignute platforme veoma ambiciozna, oni vjeruju da to može da bude postignuto u narednoj deceniji uz odgovarajuću saradnju.

Mur je u izjavi za Blumberg rekao da predviđa da će se u narednih godinu do tri godine pojaviti prototipovi letećih automobila sa ljudskim pilotima, prenosi Glas Amerike.

Uber objašnjava da bi se korisnici običnim Uberom odvezili od svog doma do "stanice" nalik na heliodrom, tzv. “vertiporta” gdje bi se ukrcali u leteće vozilo, koje bi ih zatim prevezlo do “vertiporta” koji je najbliži njihovoj željenoj destinaciji.

Dok je radio u NASA-i, Mur je dizajnirao električnu letjelicu za jednu osobu, tako da je on vjerovatno prava osoba za ovaj futuristički projekat.

Kompanija želi da smanji zagušenja na putevima operativnom flotom vazdušnih taksija, koji bi putnike prevozili od grada do grada.

Uber, čija aplikacija povezuje vozače i putnike, uzdrmao je temelje taksi prevoza gdje god se pojavio na tržištu. Ali, kompanija razmišlja o budućnosti. U Pitsburgu i Feniksu sprovode se testovi automobila kojima nije potreban vozač, nakon što su ti testovi u San Francisku proglašeni nezakonitim.

Novi razvojini projekat ukazuje na to da kompanija ozbiljno računa na mogućnost da jednog dana letjelice zamijene automobile na kakve smo navikli.

"To bi moglo da promijeni gradove, način na koji radimo i živimo", rekao je prošle godine Džef Holden iz Ubera. "Želimo korisnicima da ponudimo što je više moguće opcija za prevoz."

Računica kaže da vožnja od San Hozea do San Franciska (90 kilometara), koja traje sat i 40 minuta u uobičajenom Uberovom vozilu, i košta 111 dolara, hipotetički jednog dana može da se skrati na 15 minuta, kad letjelice zažive. Procijenjeno je da bi taj let u startu koštao 129 dolara, ali bi vremenom cifra mogla da padne na (prihvatljivih) 20.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније