Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

17. 06. 2013. 19:04 >> 19:03

OD MATIČNE ZVIJEZDE

"Habl" otkrio najudaljeniju planetu

Tim istraživača otkrio je dokaze da planete mogu da se formiraju prilično daleko od svojih zvijezda, na mnogo većoj udaljenosti nego što je otkriveno ranije.

Astronomi su izjavili kako su, koristeći Nasin "Habl" svemirski teleskop, pronašli dokaze da se jedna planeta formira na 12 milijardi kilometara od svoje matične zvijezde, što je jednako dvostrukoj razdaljini od Sunca do (onoga što je nekada bio) Plutona.

Formiranje planete daleko od svoje zvijezde je suprotno konvencionalnoj teoriji o fomiranju planeta. Planete se obično formiraju desetinama miliona godina od prašine, stijena i gasova, ali to se dešava u blizini matične centralne zvijezde, kao što je "kod nas" Sunce.

Planeta se počinje formirati kada oblak ostataka stijena i plina napravi vrtlog oko zvijezde. Djelovi počinju da se hlade i sljepljuju i čine najprije male stijene, a neke postanu velike planete.

Ova planeta smještena je unutar prašine gasnog diska oko malog crvenog patuljastog „TW Hydraea, koji teži samo 55 posto mase Sunca.

Ovo otkriće otvorilo je i povećalo broj mogućnosti u planetarnom sistemu u Mliječnom putu. Vjerovalo se da je za formiranje planete potrebno više desetina miliona godina. Planeta udaljena 12 milijardi kilometara od svoje zvijezde trebalo bi da se formira 200 puta duže od Jupitera, koji je udaljen 800 miliona kilometara od Sunca.

Ali, ono što ovu priču komplikuje jeste da je planeta „TW Hydrae stara samo osam miliona godina i ima malu masu.

„Potrebno je da imate kamenje prije formiranja planete. Ali ako ne postoji planeta u procjepu i nema prašine veće od zrna pijeska onda je to novi izazov pred svim stručnjacima iz oblasti astronomije“, rekao je lider istraživanja Džon Debis.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније