Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

11. 07. 2013. 15:43 >> 15:43

KINA

Lenovo - kralj tržišta PS-ja

Kompanija "Lenovo" ostvarila je udio od 16,7 odsto na globalnom tržištu personalnih računara u drugom kvartalu ove godine, čime je postala vodeći proizvođač personalnih računara u svijetu.

 

Kineska kompanija je u drugom ovogodišnjem tromjesečju pretekla HP i zasjela na tron s najvećim brojem isporučenih računara. Tržište pokazuje naznake oporavka, ali tableti i drugi uređaji ostaju veliki izazov.

Globalno je u drugom kvartalu ove godine isporučeno 75,6 miliona personalnih računara, 11,4 odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine, ali nešto bolje od očekivanog, kažu analitičari.

Rezultati u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi, kao i azijsko-pacifičkoj regiji (bez Japana), bili su malo ispod očekivanja, dok ih je tržište SAD-a ponešto premašilo.

Takvi su rezultati, ističu stručnjaci, posljedica sporijeg prelaza na računare sa zaslonima osjetljivim na dodir, s pogonom - Windows 8, kao i opravdavana cijena ultrabukovba u vrijeme ekonomske krize i pritiska konkurencije s tabletima i drugim uređajima. 

Dobra je vijest to što se dio trgovaca i regija, čini se, fokusirao na smanjenje inventara, što bi mogao biti znak pripreme za nove modele, ali i opreza, jer broj isporučenih primjeraka pada već duže od godinu.

Čini se i da je pri kraju dugo razdoblje tokom kog se životni vijek personalnih računara postepeno produžavao, što bi takođe za posljedicu moglo da ima blago povećanje isporuka.

Analitičare brine slab rast na tržištima u razvoju, što smatraju potencijalnom dugoročnom prijetnjom. Upozoravaju da proizvođačima PS-ja neće biti dovoljan prelaz na zaslone osjetljive na dodir - još puno toga trebaće napraviti kako bi se oduprli tabletima. 

Pozitivan je znak i to što "HP" i "Dell" bilježe porast zadnjih kvartala.

"Lenovo" je rastao brže od tržišta i glavnih konkurenata, iako ni ta kompanija nije bilježila blistave rezultate, uglavnom zbog svoje usmjerenosti na Kinu (gdje prodaje pola svojih Pi-Si-ja). 

"HP", sad na drugom mjestu, bilježi rast zadnjih kvartala zahvaljujući isporukama za velike obrazovne projekte u Indiji. "Dell" je takođe poslovao bolje od tržišta, uprkos tome što je u procesu restrukturiranja.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније