Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

31. 07. 2018. 23:50 >> 23:37

RADILA 600 GODINA

Izraelski arheolozi pronašli drevnu fabriku grnčarije

Izraelski arheolozi su danas otkrili lokaciju koju su predstavili kao veliku fabriku grnčarije, koja je tokom 600 godina proizvodila posude za vino, počevši od rimskog perioda.

Izraelska agencija za antikvitete (AIA) objavila je da su iskopavanja kod Gedere, južno od Tel Aviva, iznijela na svjetlost dana fabriku i obližnji kompleks za opuštanje, sa 20 bazena i igraonicom.

Od 3. vijeka nove ere, u fabrici su proizvođene posude koje istoričari nazivaju "Gaza" tokom narednih 600 godina, rekla je danas direktorka iskopavanja Ala Nagorski.

"Taj tip mjesta se ne pravi za dan. Na njemu je radio inženjer, i tu se mnogo radilo", rekla je ona.

Glavna svrha posuda je bila skladištenje i transport vina, glavne lokalne industrije tog vremena, i značajnog izvoznog proizvoda, navodi se u saopštenju AIA. Takođe, neprekinuta proizvodnja sugeriše da je posao bio porodičan i da se prenosio s koljena na koljeno.

Blizu fabrike, pronađena su dva vizantijska kupatila i 20 "lijepo izgrađenih" bazena, povezanih kanalima.

"Arheolozi vjeruju da je akva-kompleks služio i lokalnom stanovništvu i brojnim putnicima na drevnom putu između luke Gaza i unutrašnjosti zemlje", navodi AIA.

Grad Gaza se nalazi 48 kilometara jugozapadno od Gedere, a kroz istoriju su njim vladali Rimljani, Vizantinci, krstaši, Mameluci i Turci.

Otkriće igraonice je "rijetko i iznenađujuće", a pronađene su table za begemon i "mankalu", igre i danas popularne u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније