Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

07. 08. 2013. 16:29 >> 16:29

GRIZLI 2.0

Prva 3D puška ispalila metke

Prva puška isprintana na 3D štampaču uspješno je ispucala 14 metaka prije nego što se pojavila pukotina na cijevi. Da li to znači da će uskoro, ko god poželi, moći da isprinta sopstveno oružje?

 

Nakon što je Amerikanac Kodi Vilson uspješno testirao 3D isprintani pištolj, isto je sa 3D puškom napravio i Kanađanin koji se predstavlja kao 'Metju'. 

"Grizzly 2.0", kako je nazvana puška, "ispucala" je 14 metaka prije nego što je pukla i "Metju" je odustao od daljeg korišćenja. 

U videu objavljenom na Jutjubu, "Metju" nije precizirao od kakvog je materijala napravljena puška, ali se zahvalio svima koji su donirali novac za njenu izradu.

Za razliku od klasičnih, kod Grizlija strijelac mora da izvuče cijev i fizički odstrani čauru iz cijevi, gurajući šipku kroz samu cijev. Potom ubacuje novi metak i ponovno sastavlja pušku. 

Iako sa 14 metaka ne čini mnogo, pokazuje kako printanje 3D oružja napreduje, a prema svemu sudeći, u budućnosti bi svako ko posjeduje 3D printer, mogao da odštampa vlastito oružje. 

Neprofitna organizacija "Defense Distributed" već je napravila 3D nacrt poluautomatske puške i ponudila ga za slobodno preuzimanje na internetu, a na različitim torent servisima mogu se pronaći 3D nacrti za cijeli niz pištolja i poluautomatskih puški.

Vjerovali ili ne, američko Ministarstvo za alkohol, duvan i oružje ne vidi ništa sporno u tome da svako ko posjeduje 3D printer kod kuće isprinta oružje za vlastitu upotrebu. Čak mu za to ne treba ni posebna dozvola.

Dozvola je, ističu iz Ministarstva, potrebna jedino u slučaju da neko odluči da pokrene posao proizvodnje 3D isprintanog oružja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније