Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92, objavila B.B. ]

12. 12. 2018. 07:38   >>  07:12

NOVA TEHNOLOGIJA

Vozićemo se na gumama od maslačka

Kompanija "Continental" otvorila je u Njemačkoj novu istraživačku laboratoriju za proizvodnju automobilskih guma od maslačka. Cilj ovog istraživanja je da se nađe alternativa dosadašnjem izvoru – drveću iz tropskih šuma.

Laboratorija u Anklamu, na sjeveroistoku Njemačke (Taraxagum Lab Anklam), smještena je u zgradi površine 30.000 kvadratnih metara i biće razvojni centar za proizvodnju automobilskih guma dobijenih od ruskog maslačka.

U slučaju pozitivnih rezultata, planirano je da se u narednih deset godina ovaj sirovi materijal uvede u serijsku proizvodnju, a cilj istraživanja je da se nađe alternativa dosadašnjem izvoru, drveću iz tropskih šuma.

U razvojnom periodu, oko 20 zaposlenih sa znanjem iz poljoprivrednih nauka, hemije i proizvodnih i procesnih tehnologija, radiće na uzgoju biljke, kao i razvoju, postavljanju i upravljanju mašinama za proizvodnju ruskog maslačka na novoj lokaciji.

"Veoma smo ponosni na ovaj projekta. Continental je prvi proizvođač guma na svijetu koji se odlučio na ovako veliku investiciju u industriju gume od maslačka. Ovu biljku vidimo kao važnu alternativu koja je komplementarna standardnom prirodnom kaučuku. To će nam omogućiti da zadovoljimo sve veću globalnu potražnju za gumama proizvedenim na ekološki prihvatljiv i pouzdan način", rekao je Nikolai Setzer, član izvršnog odbora "Continentala" i šef odsjeka za proizvodnju guma.

"Continental" je svoje prve planove za laboratoriju predstavio u avgustu 2016. godine. Već sljedeće godine u novembru počela je izgradnja centra u Anklamu.

Inače, prvi uzorak premijum zimske gume sa gazećim slojem napravljenim od maslačka, našao se na putu 2014. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније