Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

26. 12. 2018. 10:44 >> 10:19

NAUČNICI OTKRILI

Nova "superzemlja" je "planeta od rubina"?

Astronomi su otkrili planetu koja ima sjaj rubina i safira. Egzoplaneta nazvana "HD 219134 b" je 21 svjetlosnu godinu udaljena od Sunčevog sistema i nalazi se u sazvežđu Kasiopeja.

"Planeta od rubina" je svetlucava planeta, čija je masa pet puta veća od Zemljine, a oko matične zvijezde kruži toliko brzo da je obiđe za svega tri zemaljska dana.

Njeno svetlucanje u crvenoj i plavoj boji izazivaju oksidi aluminijuma, kojih ima mnogo na toj planeti.

Astrofizičari sa univerziteta u Cirihu i Kembridžu rade na studiji u okviru koje tragaju za potpuno novom vrstom egzoplanete, a "HD 219134 b" jedan je od tri najbolja kandidata.

Egzoplanete nastaju iz diska prašine i gasova oko protozvijezde. Dalje od centra tih sistema nastaju gasni džinovi, dok bliže svojoj zvijezdi nastaju stenovite planete.

Astrofizičari navode da gasne planete ne mogu da imaju magnetno polje i da je riječ o nebeskim tijelima koja su potpuno novi tip "superzemlje" sa egzotičnim sastavom, prenose naučni portali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније