Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: RSE, Objavila: M.M.Lj. ]

04. 01. 2019. 10:21 >> 09:54

EKONOMSKI PROBLEMI

Epl: Manji prihodi u Kini loš signal

Svjetski mediji objavljuju da pozadinu odluke Epla (Apple) da smanji svoja očekivanja od prihoda u Kini treba tražiti u lošim odnosima Pekinga i Vašingtona, ali navode i da ta odluka loše može uticati i na sveukupnu ekononsku situaciju u Kini.

 

Njujork Tajms (The New York Times) piše da je Epl (Apple) smanjio očekivane prihode po prvi put u 16 godina, kao i da je iznenadno saopštenje te kompanije najjasnija potvrda da je kineska ekonomija u ozbiljnim problemima.

“Pokušaji Pekinga prošlog proljeća da zaustave kreditiranje, izazvali su usporavanje i intenziviranje trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama i uznemirili potrošače i poslovne ljude… Nije jasno da li je to problem samo za Epl ili će usporena kineska ekonomija uticati na druge američke kompanije, posebno na tehnološke gigante i automobilsku industriju iz Detroita. U svakom slučaju, investitori će postati nervozni, pogotovo nakon nedavnih promjena na berzi.”

NYT navodi i da pronalaženje znakova nervoze oko potrošnje u Kini nije teško, posebno među potrošačima koji kupuju skupe proizvode, a koji predstavljaju većinu u kupovini skupih Eplovih telefona i laptopova, koji su daleko skuplji od lokalnih brendova.

"Mnogi skupi restorani u Pekingu i Šangaju izgledali su skoro prazni početkom decembra…Prodaja automobila pala je u septembru, oktobru i novembru za rekordne procente u odnosu na godinu ranije, sa svakim mjesecom lošijim od prethodnog.“

List dodaje da vladine i privatne ankete koje su objavljene prošle sedmice pokazuju da menadžeri iz ove oblasti u Kini očekuju da će se ekonomska situacija značajno pogoršati, odnosno da su nove narudžbine u padu, a izvoz je nestabilan.

Pad Apple deonica

Trgovanje akcijama kompanije privremeno je bilo zaustavljeno jer je Tim Kuk, glavni izvršni direktor kompanije Epl, poslao pismo dioničarima u kojem je objasnio razloge za promjenu prognoze prihoda. Kada je prodaja počela ponovo, Eplove akcije su pale za 7,45%, tako smanjivši njihovu vrijednost za 55 milijardi dolara, piše britanski Gardijan (The Guardian).

Neobičan potez uslijedio je u danu kada je objavljeno da su aktivnost fabrike u Kini prvi put smanjene u decembru u posljednjih 19 mjeseci. Kineska ekonomija je ugrožena tekućim trgovinskim ratom sa SAD, koji se preliva na druge azijske ekonomije. Kina je treće po veličini Eplovo tržište nakon SAD i Evrope.”

Gardijan navodi i da su nevolje kompanije u Kini pogoršane sudskom odlukom koja bi mogla potencijalno da zabrani prodaju iPhone-a u toj zemlji.

Epl je šokirao Vol strit sa izuzetno rijetkim upozorenjem o prihodima, okrivljujući ekonomsko slabljenje u Kini i razočaravajuću nadogradnju Ajfona u razvijenom svijetu zbog manjka od čak 10 posto od svojih prethodnih očekivanja. Vijest je 'obrisala' više od 7 posto deonicakompanije i podstakla zabrinutost investitora koja se odnosi na predviđanja svjetske ekonomije, piše Fajnanšel Tajms (Financial Times).

Eplovo upozorenje za Ajfon dolazi prekasno

Kompanija je došla do kraja faze poricanja, piše Blumberg (Bloomberg) i dodaje da se optimistički narativ o Eplovom poslovanju vezanom za Ajfon raspada pred našim očima.

"Epl je okrivio sporiji ekonomski rast u Kini i trgovinski sukob sa SAD-om za lošiju prodaju u regionu koji uključuje Kinu, Tajvan i Hong Kong. Kina bi mogla biti novi izgovor za kompanije čija prodaja nije u skladu sa očekivanim..."

Ali to nije bilo sve. U vanrednom pismu Eplinvestitorima, direktor Tim Kuk je takođe rekao deoničarima ono što je trebao da govori godinama: Ajfon biznis kompanije prešao je u niži stepen zbog promjena na tržištu pametnih telefona i ponašanja potrošača. Ovo je trebalo da bude apsolutno predvidljivo svima koji su bili u stanju da gledaju izvan Eplove iluzije. Rukovodioci su propustili da obavijeste investitore unaprijed o svemu tome, a stvarnost je konačna i sve odjednom sustiže Epl", navodi autor teksta.

To ne znači da se Eplovo poslovanje raspada. I dalje se stvaraju prihodi i tok novca na kojem im korporativni svijet zavidi. Ali Epl nije uspio u misiji broj 1. da bude javna kompanija: biti iskren sa investitorima o svom poslovanju. Kompanija je jednostavno poricala stvarnost kojoj je gledala u lice, sve dok poricanje više nije bila opcija."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније