Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila M.L.B. [ Beta ]

04. 01. 2019. 19:44 >> 19:15

KINA

Počelo istraživanje tamne strane Mjeseca

Kineski lunarni rover počeo je danas da istražuje površinu tamne strane Mjeseca, saopštila je kineska svemirska agencija. Lunarna sonda "Čang'e 4" (Zec od žada) sletjela je juče u 10:26 na Mjesec.

Rover je danas sa rampe spušten na površinu Mjeseca, a njegova misija je, pored ostalog i radio osmatranje i ispitivanje strukture i sastava terena.

Kineska svemirska agencija objavila je fotografiju na kojoj se vide tragovi koje je rover ostavio iza sebe na povšini Mjeseca.

Jedan od vođa projekta Vu Veiren rekao je da je u pitanju "mali korak za rover, ali veliki za Kinu".

Kineski svemirski program zaostaje za američkim, ali prema ocjeni Vua, uspeh Kine sigurno može da se mjeri sa uspjehom Rusije i Evropske unije.

Dalja strana Mjeseca je okrenuta od Zemlje i uglavnom je neistražena. Poznata je i kao tamna strana.

Sonda "Čang'e 3" je 2013. postala prva svemirska letjelica koja je sletjela na Mjesec poslije sovjetske sonde "Luna 24", koja je to učinila 1976.

Za sljedeću godinu Peking planira slanje na Mjesec sonde "Čang'e 5" koja bi trebalo da se vrati s uzorcima, što takođe nije učinjeno od 1976.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније