Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

11. 01. 2019. 15:09   >>  14:41

KINA OBJAVILA

Fotografija panorame tamne strane Mjeseca

Kina je danas objavila fotografije sa tamne strane Mjeseca koje su slikali lunarni rover i sonda koja ga je tu dovela, što je kineska svemirska agencija nazvala još jednim trijumfom misije na do sada neistraženom dijelu Zemljinog satelita.

Državna televizija je prikazala rover "Jutu 2", što znači "Zec od žada", i sondu "Čang'e 4" na strani Mjeseca koja je uvijek okrenuta od Zemlje.

Fotografije su preko komunikacionog satelita poslate kontrolnom centru u Pekingu, ali se ne zna kada su slikane.

"Sonda, rover i komunikacioni satelit su u stabilnom stanju. Postigli su unaprijed zadate inženjerske ciljeve i sada ulaze u fazu naučnih istraživanja. Objavljujem da je misija 'Čang'e 4', kao dio lunarnog istraživačkog programa 'Čang'e', bila uspješna", rekao je direktor kineske svemirske agencije Žang Kedjian.

Na poslatim slikama se vidi kamenita površina s oštim ivicama kratera u pozadini, što će biti izazov za određivanje budućih trasa za rover, prenijela je agencija Sinhua.

Među slikama ja i puna panorama od 360 stepeni sklopljena od 80 fotografija koje je sonda uslikala nakon što je izbacila rover na površinu Mjeseca.

"Iz panorame možemo vidjeti da je sonda okružena s mnogo manjih kratera, što je zaista uzbudljivo", rekao je Li Čunlaj, zamjenik direktora kineskih opservatorija.

Takođe, objavljen je i 12-tominutni snimak prizemljenja "Čang'e 4", načinjen od više od 4.700 fotografija kamere ugrađene u sondu. Vidi se kako sonda prilagođava visinu leta, brzinu i nagib dok manevriše izbegavajući prepreke na tlu.

Naučnici se nadaju da će posmatranje kosmosa na niskim frekvencijama tamne strane Mjeseca, gdje su radio-signali sa Zemlje blokirani, pomoći da se sazna više o ranim danima Sunčevog sistema i nastanku prvih zvijezda u univerzumu.

Tamna strana Mjeseca je mnogo puta posmatrana iz Mjesečeve orbite, ali nikada nije istraživana na površini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније