Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

16. 04. 2019. 21:39   >>  21:39 1

GRADE NOVU LETJELICU

Izraelci ne odustaju od slijetanja na Mjesec

Izraelska svemirska kompanija SpacelL odlučila je da izgradi drugu letjelicu nakon što je prva uništena prilikom prošlosedmične misije na Mjesecu.

 

Ovu odluku najavio je izraelski poduzetnik Moris Kan koji je vodio prvu Spejselovu misiju. Međutim, nije precizirano kada će druga letjelica  biti poslat na naše najbliže nebesko tijelo.

"U svjetlu podrške koju imam iz cijelog svijeta, i divnih poruka ohrabrenja i uzbuđenja, odlučio sam da ćemo zaista uspostaviti Beresheet Shtayim. Mi ćemo ustvari izgraditi novu svemirsku letjelicu", kazao je Kan.

Beresheet, što znači geneza na hebrejskom, ime je prve letjelice koja je udarila u površinu Mjeseca i slupala se prilikom svoje misije. Letjelica je 11. aprila prišla veoma blizu lunarne površine, ali je misija propala nekoliko trenutaka prije nego je uspjela da dodirne površinu Mjeseca.

Kako su pojasnili Izraelci, tokom leta pojavila se tehnička greška zbog koje se motor letjelice  isključio. Letjelica je ponovo brzo pokrenula motor, ali bilo je prekasno za uspješno slijetanje. Beresheet je prišao Mjesecu prebrzo i pretpostavlja se da je udario u lunarnu površinu.

Da je Beresheet uspio da sleti na Mjesec, to bi bio veliki uspjeh za Izraelce i kompaniju SpacelL. Izrael bi postao četvrta zemlja koje je uspjela da spusti letjelicu na lunarnu površinu, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom i Kinom. Međutim, jasno je da Izraelci ne odustaju od svog pohoda na Mjesec.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније