Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

06. 09. 2013. 15:40 >> 15:47

NASA

Internet na Mjesecu

Nasina svemirska letilica koja će biti lansirana ove nedjelje donijeće širokopojasni internet Mjesecu.

Unutar Nasinog orbitera, koji je nazvan Lunarni istraživač atmosfere, nalazi se tenhologija koja omogućava komunikaciju između Zemlje i Mjeseca uz pomoć dvosmjernog lasera.

Orbiter će nositi laser talasne dužine bliske infracrvenoj koja je hiljadu puta kraća. Orbiter će slati podatke ka Zemlji brzinom od 622 megabita po sekundi, što je šest puta brže od dosadašnjih sposobnosti.

Nova tehnologija omogućiće naučnicima da primaju informacije sa Mjeseca u roku od nekoliko sekundi.

Uz pomoć malog i ekstra laganog teleskopa, orbiter će slati hiljade miliona laserskih pulseva svake sekunde ka jednoj od tri stanice na Zemlji koje su odabrane zbog čistog neba bez oblaka iznad njih.

Ukoliko postoje oblaci iznad stanice, to bi moglo da utiče na signal lasera. Stanice se nalaze u Meksiku, Kaliforniji i Španiji.

Kada je načinjena prva fotografija sa Mjeseca, bilo je potrebno nekoliko dana da ona stigne do Zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније