Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

12. 09. 2013. 11:57 >> 11:56

SAD

Konačno pronađen ubica virusa HIV-a?

U studiji objavljenoj u časopisu "Nature", pokazalo se kako je devet od 16 vakcinisanih majmuna uspješno izliječeno od infekcije SIV virusom (Simian Immunodeficiency Virus), koji je ekvivalent HIV virusu kod majmuna.

Tim naučnika iz SAD-a sad želi sličan pristup upotrijebi kako bi testirali vakcinu i protiv HIV virusa na ljudskim pacijentima.

"Uvijek je teško tvrditi da je nešto u potpunosti izbrisano - uvijek može ostati ćelija koju nismo analizirali i u kojoj se nalazi virus. Ali u većini slučajeva, s vrlo strogim kriterijima... ništa nije ostalo od virusa u majmunima", istakao je profesor Luis Piker s Univerziteta u Oregonu, a prenosi BBC.

Istraživački tim tražio je agresivnu sortu virusa, SIVmac239, koja je 100 puta smrtonosnija od HIV-a i od koje zaraženi majmuni umiru za dvije godine. Ipak, kod nekih vakcinisanih primata, virus se nije uhvatio.

Sama vakcina bazirana je na drugom virusu, odnosno citomegalovirusu (CMV), koji pripada porodici herpesa. Vakcina koristi infektivnu snagu CMV virusa da se raširi tijelom, no umjesto da šiti bolest, taj je virus modifikovan tako da pokrene imunološki sustav na akciju te da se bori protiv molekula SIV-a.

"Održava oružane snage koje patroliraju u tijelu, cijelo vrijeme i na neodređeno vrijeme", pojasnio je Piker.

Od majmuna koji su uspješno reagovali na vakcinu, oni su ostali nezaraženi i godinu i po do tri godine nakon izlaganja SIV virusu.

Piker i njegov tim, međutim, i dalje pokušavaju dokučiti zašto je vakcina bila djelotvorna na samo otprilike polovini vakcinisanih majmuna.

"Možda je razlog u tome što je SIV toliko patogen da je ovaj rezultat najbolji koji ćemo ikad dobiti. Događa se bitka, a u pedeset posto slučajeva dobija vakcina", zaključuje Piker.

"Kako bismo napravili verziju za ljude, moramo se pobrinuti da je vakcina u potpunosti sigurna. Proizveli smo CMV virus koji proizvodi istu reakciju imunološkog sistema, ali je manje virulentna, do tačke gdje smatramo da je u potpunosti sigurna", kaže Piker.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније