Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: N1, Objavila: M.M.Lj. ]

25. 10. 2019. 23:06   >>  23:02 7

NORVEŠKA

Bogataš finansira negiranje Darvinove teorije

Norveški brodovlasnik i jedan od najbogatijih Norvežana Ejnar Johan Rasmusen uložio je 1,6 miliona dolara u Fondaciju "Biokosmos" koja namjerava da negira Darvinovu teoriju evolucije, promovišući pseudonaučnu teoriju inteligentnog dizajna.

Fondacija je pozvala na otvoreniju debatu o biologiji i kosmosu, a ciljna grupa su svi oni koji su zainteresovani za nauku i velika pitanja, posebno mladi, uključujući učenike.

Promovisanjem teorije inteligentnog dizajna, fondacija veliča vrline pseudonaučne teorije da je priroda toliko precizno podešena i dobro napravljena da se nije mogla razviti prirodnom selekcijom i da se njome moralo upravljati.

Rasmusen (81) je izjavio za norvešku televiziju NRK da želi da što veći dio ovog modernog istraživanja bude dostupan javnosti.

"Na značajne načine se kosi sa Darvinom", objasnio je Rasmusen.

On se saglasio sa članovima Fondacije, koju čine danski profesor, ljekar, građevinski inženjer i teolog, da se evolucija više ne može objasniti kao rezultat slučajnih promjena ili prirodne selekcije.

Russia Today piše da je umiješanost Rasmusena izazvala oštra reagovanja onih koji smatraju da moćni biznismen pokušava da utiče na obrazovni sistem u Norveškoj.

Norveški poslanik Torstin Tvet Solberg izjavio je da je potpuno pogrešno da bogataši pokušavaju da kupe pristup norveškim učionicama.

"To je previše alternativno i prilično je blizu besmislice", istakao je Solberg.

Postupak Rasmusena prokomentarisao je i istraživač sa Teološkog fakulteta "Ansgar" u Kristijansandu Martin Jakobsen, koji je rekao da o prirodi treba pitati naučnike, a o Bogu teologe.

"Kada se pitate kako se razvila priroda, treba da razgovarate sa naučnikom. Kada se pitate kako funkcioniše Bog, onda možete razgovarati sa teologom", istakao je Jakobsen.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније