Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila M.L.B. [ Beta ]

03. 12. 2019. 10:09   >>  10:08 1

OD 1850.

Godina 2019. jedna od tri najtoplije

Godina 2019. će biti jedna od tri najtoplije godine zabilježene od 1850, podatak je koji su danas saopštile Ujedinjene nacije povodom konferencije o klimi (COP25) u Madridu.

Tekuća godina će zaključiti deceniju "izuzetne vrućine" na koje su uticali šumski požari, suša i toplotni talasi.

Između januara i oktobra, prosječna temperatura u svijetu bila je oko 1,1 stepen Celzijusa viša nego u periodu 1850-1900, podatak je Svjetske meteorološke organizacije.

Tako se 2019. svrstava na drugo ili treće mjesto, poslije najtoplije 2016. godine, čijim visokim temperaturama je tada doprineo i prirodni fenomen El Ninjo.

Decenija 2010-2019. će "sasvim izvjesno" biti najtoplija ikad zabilježena, ocjenjuje Svjetska meteorološka organizacija.

Pritisci se vrše sa svih strana na potpisnike Pariskog sporazuma, okupljenih u Madridu do 13. decembra, da ubrzaju usvajanje mjera za brže smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Time bi možda još moglo da se ograniči zagrijavanje na porast od dva odnosno 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније