Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ klix.ba, Objavila: R.B. ]

16. 12. 2019. 23:40 >> 23:36

PUTOVANJE DO ISS-A

Sojuz će putovati tri puta brže

Ruska svemirska agencija Roscosmos saopštila je kako je razvila način da njen svemirski brod Sojuz putuje na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) tri puta brže.

Kroz ovu inovaciju smanjen je broj orbita koje Sojuz napravi oko Zemlje prije nego stigne do ISS-a.

Obično su potrebna dva dana da se raketa približi ISS-u, odnosno šest sati ukoliko se izvede brzo lansiranje. Međutim, i u tom slučaju raketa mora nekoliko puta da kruži oko Zemlje.

Ruski svemirski inženjeri koji su dugo tragali za većom efikasnoću lansiranja rakete, pronašli su način kako da astronauti stignu do ISS-a u samo jednoj rotaciji oko Zemlje, pojašnjavaju iz Roscosmosa.

Takvi svemirski letovi trajaće otprilike dva sata i uštedjeće dosta goriva i resursa potrebnih za svaku misiju. Što je još važnije, posade će provesti manje vremena unutar prepune kapsule rakete.

Nedavno je najavljeno kako su za sljedeću godinu planirana tri lansiranja ove ruske rakete, koji će uključivati britanske komunikacijske satelite OneWeb.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније