Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

24. 01. 2020. 11:02 >> 11:01
2

NASA TRAŽI POMOĆ

Izaberite ime za rover koji ide na Mars

Istraživačko vozilo, koje će biti lansirano u julu ove godine, sletjeće u blizini kratera Jezero na Marsu.

Učenici širom Amerike, od onih u predškolskim ustanovama do onih u srednjim školama, predložili su čak 28.000 imena za rover za Mars 2020, koji je konstruisala NASA. Grupa sudija svela je broj prijedloga na polufinalnih 155, a u finalnu trku ušlo je devet imena, piše CNN.

Za njih se može glasati u online anketi, koja je otvorena do 27. januara i čiji rezultati će odlučiti o imenu novog rovera koji će od ljeta ove godine, kada je planiran njegov transport na Mars, putovati prema Crvenoj planeti radi njenog istraživanja.

Ovo je popis imena kojima možete dati svoj glas:

1) Endurance (Izdržljivost);

2) Tenacity (Istrajnost);

3) Promise (Obećanje);

4) Perseverance (Upornost);

5) Vision (Vizija);

6) Clarity (Jasnoća);

7) Ingenuity (Genijalnost);

8) Fortitude (Snaga);

9) Courage (Hrabrost);

Rezultati ankete, ime rovera i ime učenika koji ga je predložio, bit će objavljeni 15. marta. Učenik čije ime bude izabrano imaće priliku gledati lansiranje ovog rovera, koje je planirano za juli.

Ovaj rover će se tada pridružiti velikoj NASA-inoj misiji za istraživanje Marsa, a njegovo slijetanje na tu planetu očekuje se u februaru 2021., kada će sletjeti u krater Jezero. Krater je dobio ime po opštini u BiH, jer je ostao kao svjedočanstvo nakon isušivanja jezera, koje je postojalo prije 3,5 milijardi godina.

Rover je napravljen s ciljem prikupljanja uzoraka s Marsa koji će radi proučavanja biti vraćeni na Zemlju. U pomenutom krateru i njegovoj okolini tragaće za znakovima života, mineralnim nanosima i mogućim mikroskopskim fosilima, što će naučnicima pomoći ustanoviti je li na Marsu nekad bio moguć život.

Osim toga, rover 2020 isprobaće instrumente za bušenje zemljišta, kao i meteorološke instrumente, a isprobavaće i je li moguće tamošnji ugljikov dioksid pretvoriti u kiseonik.

Svoj glas za ime ovog rovera možete dati ovdje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније