Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92, objavila B.B. ]

20. 02. 2020. 09:49   >>  09:50

ODLAZAK TEHNOLOŠKOG IZUMITELJA

Preminuo izumitelj "cut", "copy" i "paste" opcija

Leri Tesler čovjek koji je izmislio "cut", "copy" i "paste" opcije, umro je u 74. godini. Odigrao je ključnu ulogu u razvoju mnogih "Apple" proizvoda, a bio je potpredsjednik u dvije "Apple" ćerke-kompanije. Prije svega, bio je jedan od pionira računarske tehnologije kakvu danas poznajemo.

Teslerovo najveće dostignuće bilo je pronalazak funkcija "cut", "copy" i "paste", bez kojih bi ovakvo korišćenje računara bilo nepojmljivo.

Upoznao je Stiva Džobsa 1979. godine, kada je "Apple" obišao objekat Xerox PARC u kom je Tesler radio.

Sistemi u Xerox PARC-u će kasnije da budu inspiracija za stvaranje "Macintosha", prvog uspešnog ličnog računara na masovnom tržištu sa grafičkim korisničkim interfejsom.

"Bili smo tehnolozi sa vrlo logičnim umovima. Stiv je takođe bio dobar i u marketingu, distribuciji, finansijama - svakom aspektu posla kojeg možete da se sjetite", rekao je Tesler u intervjuu 2011. godine.

Godinu dana nakon što je upoznao Džobsa, Tesler je započeo da na projektu Apple Lisa, neuspješnom prvom pokušaju poslovnog računara.

Iako je u to vrijeme bila neuspeh, Lisa je bila izuzetno značajan korak za računarsku tehnologiju i unapređenje interakcije između čovjeka i računara.

Nakon što je napustio "Appl"e, Tesler je radio za Amazon i Yahoo, a posljednju deceniju je radio kao tehnološki konsultant.

Za Teslera se smatra da je oličavao hipi kulturu sa jedne, a hi-tech kulturu sa druge strane, što se smatra kombinacijom koja je zaštitni znak Apple kompanije, piše Daily Express.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније