Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ RTS, objavila B.B. ]

30. 04. 2020. 08:42   >>  08:46 2

PATENT BESPLATAN

NASA dizajnirala jednostavniji i jeftiniji respirator

Inženjeri Američke agencije za istraživanje svemira (NASA) osmislili su i napravili respirator, koji ima mnogo manje djelova, jeftin je i lak za proizvodnju, a svoj patent nude besplatno svima koji žele da ga proizvode.

Tim inženjera iz NASA istraživačkog centra "Jet Propulsion Laboratory" u Pasadeni, u Kaliforniji, osmislio je i napravio novi respirator za 37 dana.

Uređaj nazvan "vital" (kao akronim od Ventilator Intervention Technology Accessible Locally), ima sedam puta manje djelova od uobičajenih respiratora, što ga čini jednostavnijim za masovnu proizvodnju.

Nasini administratori rekli su da nude besplatno licencu kako bi uređaj dospio u bolnice što brže.

"Odjeljenja za intenzivnu negu tretiraju veliki broj pacijenata oboljelih od kovida 19, koji zahtijevaju veoma dinamične respiratore. Namjera nam je da sa vitalom smanjimo šansu da pacijenti dospiju do naredne faze bolesti koja zahtijeva pomoć naprednih respiratora", kaže doktor Dž. D. Polk, NASA-in glavni zdravstveni i medicinski oficir.

Prototip respiratora testiran je u bolnici Maunt Sinaj u Njujorku, gdje se pokazao odlično.

Tim je podnio zahtjev za odobravanje korišćenja američkoj Agenciji za hranu i ljekove, a očekuje se da u narednih 48 časova dobije zeleno svjetlo.

Kako bi izbjegli remećenje proizvodnog procesa uobičajenih respiratora, inženjeri NASA-e odlučili su se za dizajn koji koristi drugačije djelove i ima ih mnogo manje.

"To su djelovi koje koriste druge industrije u proizvodnji svojih proizvoda, a sada mogu i da imaju drugačiju primjenu“, naveo je Dejv Galager, jedan od direktora "Jet Propulsion Laboratory".

Time će, kako se nadaju, proizvođači moći da proizvode ove uređaje bez remećenja proizvodnje uobičajenih respiratora.

"Ne koristi djelove koje bi inače našli u respiratorima. Skoro 700 djelova se uopšte ne koristi u našem respiratoru, što znači da neće remetiti proizvodnju i sirovinski lanac uobičajenih respiratora“, navode iz tima.

Iako nije rečeno kolika bi tačna cijena bila, Galager procjenjuje da bi novi respirator koštao oko 2.000 do 3.000 dolara. Poređenja radi, "Dženeral motors" proizvodi lou-kost respiratore za 16.000 dolara po komadu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније